Duidelijke en ondubbelzinnige verklaring ontslag: ‘Ik vertrek’ betekent niet ‘ik neem ontslag’. Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst op als er sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring.
De rechtbank Noord Nederland deed kort geleden uitspraak in een interessante zaak in het arbeidsrecht. Een werknemer loopt weg op het werk. Hij zegt: ‘Jullie zoeken het maar uit, ik vertrek’. De werkgever ziet dit als een ontslag. De rechter vindt de mededeling onvoldoende duidelijk en ondubbelzinnig.
‘Jullie zoeken het maar uit, ik vertrek’
Een administratief medewerker van een rijschool in Friesland raakt besmet met corona. Na zijn herstel werkt de man gedeeltelijk thuis. De man voelt zich niet prettig op kantoor en vraagt zijn werkgever of hij thuis mag werken. De werkgever weigert en geeft aan dat de man ‘niet moet zeuren’. Een collega van de man legt vervolgens een sneeuwbal in de nek van de man. De medewerker loopt hierna de deur uit met de woorden: “Jullie zoeken het maar uit, ik vertrek”.
De volgende dag werkt de man vanuit huis. Hij ontvangt van zijn werkgever een brief waarin staat dat hij ontslag heeft genomen en dat dit ontslag wordt geaccepteerd. De werknemer is het niet eens met het ontslag en stapt naar de rechter.
Duidelijke en ondubbelzinnige verklaring ontslag
Een werkgever mag aannemen dat een werknemer zijn dienstverband wil beëindigen als er sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring. Dit beschermt de werknemer tegen ‘de ernstige gevolgen van een vrijwillige beëindiging’. De werknemer die ontslag neemt, verliest zijn ontslagbescherming en aanspraak op uitkeringen, zoals bijvoorbeeld een WW-uitkering. De werkgever mag daarom niet snel aannemen dat een werknemer ontslag wil nemen.
‘Ik vertrek’ duidelijke en ondubbelzinnige verklaring?
De rechter vindt ‘Jullie zoeken het maar uit, ik vertrek’ niet voldoende duidelijk en ondubbelzinnig. De rechter vindt niet dat vast staat dat de medewerker helemaal niet meer wou werken bij de rijschool. De rechter neemt daarin mee dat de medewerker door de discussie over het thuiswerken en de sneeuwbal in zijn nek emotioneel was. Er is dus geen sprake van een opzegging van de arbeidsovereenkomst. De werkgever moet daarom 3,5 maanden salaris nabetalen.
Advies voor werknemers en werkgevers
Het arbeidsrecht is net als een ontslag niet altijd duidelijk en ondubbelzinnig. Als u niet de juiste stappen zet op het juiste moment heeft dit bovendien vaak grote gevolgen. Een arbeidsrecht advocaat geeft u duidelijkheid en helpt u de juiste beslissingen te nemen. Neem contact op om uw zaak vrijblijvend te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbelverzoek.