Huurverlaging door corona

Corona-update: moet een huurder nog steeds de volledige huur betalen?

De coronacrisis duurt inmiddels bijna een jaar. De gevolgen zijn groot en het dagelijks leven is voor iedereen veranderd. Ook in het huurrecht zien we de gevolgen van de corona crisis. In deze column besteed ik specifiek aandacht aan de huurders van bedrijfspanden: moeten zij hun volledige huur betalen als zij het pand niet kunnen exploiteren waarvoor het is bedoeld?

In een aantal recente uitspraken van de rechtbanken is deze vraag beantwoord. Het ging onder meer over horecabedrijven die hun restaurant of café hebben moeten sluiten door de maatregelen en daardoor (veel) omzet hebben gemist. Hierdoor konden zij soms niet de huur betalen. De centrale vraag was voor wiens rekening dit probleem moest komen.

Huurverlaging corona

De Rechtbank Den Haag oordeelde op 21 januari jl. – in lijn met eerdere rechtspraak – dat de coronacrisis moet worden aangemerkt als een onvoorziene omstandigheid. De maatregelen hebben volgens de rechtbank geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst. Deze verstoring is zodanig, dat niet mag worden verlangd dat de huurovereenkomst ongewijzigd in stand blijft. Om de balans weer terug te brengen, oordeelt de kantonrechter dat zowel de huurder als de verhuurder geen verwijt kan worden gemaakt van de onvoorziene omstandigheden die de coronacrisis met zich meebrengt. Het financiële nadeel moet daarom tussen partijen worden verdeeld op basis van een 50/50-verdeling.

Om een eventuele procedure te voorkomen, doet u er verstandig aan om met uw verhuurder of huurder(s) in gesprek te gaan. Mocht een gerechtelijke procedure onvermijdbaar zijn, dan moet een huurder in ieder geval met voldoende cijfers aantonen dat sprake is van financieel onvermogen. Dat de coronacrisis financiële gevolgen heeft, is onvoldoende.

Uiteindelijk moet altijd worden gekeken naar de specifieke omstandigheden van het geval. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het betalen van de huur tijdens de coronacrisis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U bereikt ons op werkdagen telefonisch op 024 – 388 6680.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Uitspraak Rechtbank Den Haag

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief