Record aantal verkeersslachtoffers in 2022: 578 direct overleden slachtoffers en 21.457 aanrijdingen met letselschade

Het doel om in 2030 het aantal verkeersslachtoffers te halveren, lijkt ver weg. Een record aantal verkeersslachtoffers in 2022.

De Telegraaf bericht over ongevalscijfers over het jaar 2022 van Smart Traffic Accident Reporting (STAR). Uit de ongevalsdata blijkt dat er in Nederland in 2022 door verkeersongevallen 578 dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Dit zijn overigens alleen slachtoffers die direct zijn overleden. Personen die later in het ziekenhuis zijn overleden, zijn niet meegenomen.

Bij 21.457 verkeersongevallen raakte tenminste 1 iemand gewond. Dit is een toename ten opzichte van vorig jaar van ruim 3500 ongevallen met letselschade. Het aantal ongevallen met alleen materiële schade (blikschade) steeg in 2022 met 10.028 naar 75.025.

Dit is het hoogst aantal slachtoffers sinds jaren. De overheid streeft naar een halvering van het aantal verkeersdoden in 2030. De ongevalsdata laten zien dat het aantal slachtoffers toeneemt.

 verkeersslachtoffers in 2022

Techniek, weginrichting en handhaving

De Telegraaf vroeg de Vereniging Verkeersslachtoffers en de Nederlandse politie om te reageren op deze cijfers en welke maatregelen mogelijk zijn.

De Vereniging Verkeersslachtoffers roept de politiek op om technische oplossing te gebruiken: ‘rijbewijssloten, snelheidsbegrenzers, alcoholsloten en het blokkeren van smartphones bij hogere snelheden’. De vereniging denkt dat verkeersvandalen hun rijgedrag niet gaan aanpassen.

De politie denkt dat het herinrichten van provinciale wegen, snelheid beperkende maatregelen en meer handhaving bij kan dragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Lange en korte termijn verkeersveiligheid

De politie en de Vereniging Verkeersslachtoffers hebben een andere oplossing voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ten opzichte van weginrichting en handhaving lijkt techniek minder geschikt om op korte termijn de veiligheid in het verkeer te verbeteren.

Techniek kan en zal de verkeersveiligheid vergroten. De vraag is wanneer de techniek beschikbaar is, wat de kosten zijn en of er voldoende politiek draagvlak is voor bepaalde maatregelen. Ik stel mij voor dat bijvoorbeeld snelheidsbegrenzing van auto’s, motoren en andere voertuigen geen populaire maatregel is. De autogordel was ook niet populair.

Het blokkeren van smartphones bij hoge snelheid is waarschijnlijk niet ingewikkeld. Voertuigen, telefoons en horloges registreren tegenwoordig ongelukken en schakelen automatisch hulpdiensten in. De vraag is of de overheid het installeren van een app kan verplichten en of handhaving mogelijk is. Bovendien is mogelijk het meewerken van bedrijven zoals Apple, Google en Samsung noodzakelijk.

Bron: telegraaf.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief