Letselschade in Goffertpark Nijmegen door fietsongeluk

Letselschade in Goffertpark Nijmegen door fietsongeluk

Een luisteraar van RN7 vroeg ons wat ze moest doen als ze werd aangereden en letselschade opliep in de voetgangerszone van het Goffertpark. Hoe zit dat juridisch in elkaar, en wat moet je dan doen? Wat als mijn hond, die daar los mag lopen, aangereden wordt?

Een luisteraar van RN7 vroeg in de Rubriek ”Heb je een vraag?” aan onze letselschadespecialist in Nijmegen wat ze zou moeten doen als ze werd aangereden in de voetgangerszone van het Goffertpark, als ze daar met haar hond liep. Hoe zit dat juridisch in elkaar als je letselschade oploopt? Wat als mijn hond, die daar los mag lopen, aangereden wordt?

Letselschade in Goffertpark Nijmegen, voetgangersgebied

De vraag is of je mag fietsen in een voetgangersgebied. Nee, dat mag niet, een voetgangersgebied is, zo de naam al zegt, een gebied voor voetgangers. De voetgangers bewegen zich daar vrij, daar moeten zij ook van uit kunnen gaan en zij zullen ook niet zo gauw bedacht zijn op fietsers in dat gebied. Als je daar wel fietst, dan ben je in overtreding en is de aansprakelijkheid al ook snel een gegeven als je een ongeval veroorzaakt. Soms staat onder het bord voetgangersgebied een onderschrift: Fietsers toegestaan (eventueel met een tijdsaanduiding), dan zul je als voetganger weer rekening moeten houden met de fietsers, maar de fietser zal ook rekening moeten houden met de voetganger en zijn soms onberekenbaar gedrag. Dan zul je van geval tot geval moeten bekijken wie aansprakelijk is als er een ongeval ontstaat tussen een voetganger en fietser.

Wat je als voetganger zeker niet moet doen is voor eigen rechter spelen en plotseling voor een fietser, die in een voetgangersgebied rijdt, gaan staan. Als je dan schade leidt zul je rekening moeten houden met schuld aan jouw kant, de zogenaamde eigen schuld, en dat vermindert je recht op een schadevergoeding. Afhankelijk van de mate van eigen schuld draag je dan een gedeelte van je schade zelf.

Letselschade door een fietsongeluk, wat nu?

De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), het beste is dan de fietser aansprakelijk stellen en hem te vragen het te melden bij zijn verzekeraar. Met de laatste kun je dan in overleg treden en de schade regelen. Als de fietser niet verzekerd is zul je de schade op hem persoonlijk moeten verhalen.

Welke letselschade kan ik claimen?

Stel dat je in het ziekenhuis terecht komt met een gebroken heup, en je moet daar lang verblijven, later revalideren in een revalidatiecentrum, en verder thuis. Dan gaat het al snel in de papieren lopen, kosten van de ziekenhuisopname in de zin van eigen risico van de ziektekosten, dat geldt eveneens voor de revalidatie, huishoudelijke hulp als je thuis komt en nog niet alles kan, misschien kleding en andere materiële schade, verlies aan verdienvermogen (inkomen), reiskosten. De meesten denken aan smartengeld, maar zo je ziet zijn er veel meer kosten. Vaak horen slachtoffers van ons pas wat er allemaal bij komt kijken.

En als mijn loslopende hond aangereden wordt?

Het klink wat cru, maar voor de wet is een hond een zaak, vergelijkbaar met elk ander materieel goed. Je moet er dan ook rekening mee houden dat niet meer vergoed wordt dan de waarde van de hond. Het valt juridisch gezien te vergelijken met de schade aan een auto, als die economisch total loss is, wordt ook gerekend met de dagwaarde. Echter een dier heeft ook een emotionele waarde, reden om af te wijken van het ‘basisbeginsel’ dat een dier een zaak is, is zeker verdedigbaar. Soms willen verzekeraars daar wel coulant me omgaan, omdat zij ook wel beseffen dat een hond emotionele waarde heeft.

Dieraansprakelijkheid, mijn hond sprong tegen de fietser aan, wat nu?

De eigenaar van een dier is aansprakelijk voor de schade die het dier zelfstandig heeft veroorzaakt. Het komt er op neer dat de fietser nu jou als eigenaar van de hond aansprakelijk kan stellen voor de schade die hij leidt omdat de hond tegen hem aansprong. Ook die schade kan aanzienlijk zijn, kijk maar hierboven.

Bespreek uw schade

Soms valt de schade mee, soms is het een ernstig ongeval of zijn de gevolgen groot. Als je slachtoffer bent van een fietsongeval of ander ongeval is het verstandig altijd deskundige hulp in te schakelen. Loopt er al een letselschadeclaim via ons of heb je nog geen belangenbehartiger, neem dan contact met ons op over de te ondernemen stappen, telefonisch via 024-3886680.

Beluister hier het interview op  Radio Nijmegen RN 7

Door: Reint Rengers, NIVRE expert personenschade, Registerarbeidsdeskundige

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief