Bewijs achteruit rijden bij een aanrijding: Een auto rijdt achteruit en botst tegen een passerende auto. Of reed een auto tegen een auto aan die stil stond in een parkeervak. Twee verschillende verhalen. Wie vertelt de waarheid en hoe gaat de rechter hier mee om?
Een uitspraak van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch laat zien hoe rechters omgaan met bewijs en waarom sommige letselschade zaken vastlopen wegens een gebrek aan bewijs. Als twee bestuurders na een aanrijding allebei een ander verhaal vertellen dan is er bewijs nodig om succesvol de schade te verhalen. Na een verkeersongeval moet de eiser van een schadevergoeding het bewijs leveren.
Stil staan bij verlaten parkeervak
Een moeder brengt haar kind naar judo. Als zij stilstaat in het parkeervak of achteruit rijdt, botst een passerende auto tegen de achterkant van haar auto. De vrouw geeft aan dat zij stil stond. De bestuurder van de andere auto beweert dat de vrouw achteruit reed. Er zijn geen getuigen van de aanrijding. De passerende man stelt de vrouw aansprakelijk. Hij eist bij de rechter een schadevergoeding.
Bijzondere manoeuvre
Eiser baseert zijn vordering op artikel 54 RVV. Artikel 54 RVV bepaalt dat een bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert het overige verkeer voorrang verleent:
“Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.”
Wie eist bewijst
De eiser van een schadevergoeding moet bewijs leveren. In dit geval moet de eiser aantonen dat de andere bestuurder een bijzondere manoeuvre uitvoerde. Dit betekent dat bewijs nodig is dat de auto achteruit uit het parkeervak reed toen de aanrijding plaatsvond.
Beoordeling bewijs achteruit rijden bij de rechtbank
De rechtbank komt in eerste aanleg tot de volgende beoordeling:
- Er is niet komen vast te staan dat de vrouw voorafgaand aan de aanrijding achteruit reed;
- Omdat niet is komen vast te staan dat zij voorafgaand aan de aanrijding achteruit reed, kan niet worden vastgesteld dat zij tegenover de eiser onrechtmatig heeft gehandeld. De vordering wordt daarom afgewezen.
De eiser gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep bij het gerechtshof.
Beoordeling bewijs achteruit rijden
Het gerechtshof stelt eerst vast welke bewijs eiser moet leveren:
“Eiser heeft aan zijn vordering naar de kern genomen de stelling ten grondslag gelegd dat de vrouw , op het moment dat de vrouw de auto van eiser ging passeren, achteruit de Martinusstraat (verder) is opgereden, zonder de op dat moment daar rijdende auto van eiser voor te laten gaan, en dat daardoor de aanrijding is veroorzaakt. Dit is de stelling die eisermoet bewijzen.”
Het gerechtshof vindt dat uit het beschikbare bewijs niet blijkt dat de vrouw achteruit reed. Het gerechtshof biedt eiser de kans om alsnog bewijs te leveren dat de vrouw achteruit reed. Zonder (nieuwe) getuigen kan eiser dit bewijs waarschijnlijk niet leveren. De eiser krijgt in dat geval wegens een gebrek aan bewijs waarschijnlijk geen schadevergoeding.
Benader getuigen direct voor bewijs van het achteruit rijden
Uit de uitspraak blijkt niet of iemand de aanrijding zag. De uitspraak vermeldt alleen dat er geen getuigen zijn. Het is mogelijk dat er wel getuigen waren, maar dat deze niet bekend zijn. Getuigen verlaten de plaats van een aanrijding namelijk vaak snel. Zeker als er alleen sprake is van blikschade. Voor een succesvolle schadeclaim is het daarom belangrijk om direct na een ongeval alle mogelijke getuigen te benaderen. Vraag de getuigen om contactgegevens, zodat u de getuigen op een later moment kunt vragen een verklaring op te stellen.
Bewijs achteruit rijden bespreken
Heeft u vragen over uw schadeclaim? Onze specialisten geven u graag advies over de haalbaarheid. Een eerste gesprek is altijd gratis. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: rechtspraak.nl