Vanaf 1 juli 2025 geldt voor een aantal bijzondere bromfietsen (elektronische voertuigen) een kentekenplicht.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe elektrische voertuigen bedacht en in gebruik genomen. Denk bijvoorbeeld aan een Segway, Stint, BSO-bus of e-step. Een elektrisch voertuig is een motorvoertuig. Alleen de elektrische fiets met trapondersteuning is geen motorvoertuig. Voor motorvoertuigen geldt een verzekeringsplicht. Dat een voertuig verzekerd was werd aangegeven met een verzekeringssticker. Vanaf 1 juli 2025, met een overgangsperiode tot 1 juli 2026, geldt voor een aantal goedgekeurde bijzondere bromfietsen een kentekenplicht. Bijzondere bromfietsen zonder typegoedkeuring mogen niet gebruikt worden op de openbare weg.
Wat zijn bijzondere bromfietsen?
Een bijzondere bromfiets is een gemotoriseerd voertuig met eigenschappen die afwijken van de normale bromfiets. Een bijzonder bromfiets moet aan de volgend eisen voldoen:
- Nationale typegoedkeuring;
- Maximale snelheid van 25 kilometer per uur;
- De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 4 kilowatt;
- Het voertuig valt niet in een andere categorie zoals gehandicaptenvoertuig, elektrische fiets met trapondersteuning of bromfiets.

17 bijzondere bromfietsen die zijn toegestaan
De minister heeft 17 voertuigen aangewezen die gebruikt mogen worden op de openbare weg:
- BSO-Bus
- Kickbike Luxury
- Kickbike Cruise
- Kickbike Fat Max
- LEF (voorheen E-One)
- Ninebot type E
- Ninebot type Urban
- Paukool
- Qugo Runner
- Robin-M1/Robstep
- Segway
- Swing
- Trikke
- Virto
- VirtoS
- Yedoo Mezec
- Zappy3
Voor nieuwe bijzondere bromfietsen geldt dat ze alleen zijn toegestaan op de openbare weg nadat de RDW een typegoedkeuring afgeeft.
Niet toegelaten bijzondere bromfiets
De particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die is veroorzaakt met een onverzekerde bijzondere bromfiets. De veroorzaker van een ongeval betaalt in dat geval zelf de schade. Rijden met een bijzondere bromfiets zonder typegoedkeuring betekent dan ook dat er een groot financieel risico wordt genomen.
Gratis advies en rechtshulp bij letselschade
Neem contact op. Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rdw.nl