Een deskundige belangenbehartiger letselschade handelt in goed overleg met u uw letselschade af. De kosten van een belangenbehartiger zijn een deel van uw letselschade. Daarom schakelt u kosteloos een belangenbehartiger in als u door een ander gewond raakt.
Door de bijstand van een belangbehartiger kan het letselschade slachtoffer zich volledig richten op het herstel. De belangenbehartiger zorgt voor de schadevergoeding en handelt het gehele schadetraject af. Uiteraard gebeurt dit in goed overleg met de cliënt.
Hieronder leest u hoe u een goede belangenbehartiger herkent, wat de werkzaamheden van een belangenbehartiger zijn en waar en hoe u een goede belangenbehartiger vindt om uw letselschade voor u af te handelen.
Een goede belangenbehartiger letselschade
Hoe vind ik een deskundige belangenbehartiger bij letselschade? Iedereen mag zich letselschadespecialist noemen en als belangenbehartiger optreden voor een slachtoffer. Er gelden geen opleidingseisen of kwaliteitseisen voor letselschadebehandelaars. Letselschade specialisten hebben zich verenigd in diverse belangenorganisaties en keurmerken. Deze organisaties waarborgen de kwaliteit van de aangesloten belangenbehartigers. Kijk of uw belangenbehartiger is aangesloten bij:
- het Nationaal Keurmerk Letselschade van de Letselschade Raad is een kwaliteitskeurmerk voor de letselschadebranche;
- de Vereniging voor Letselschade Advocaten (LSA) is een vereniging waarvan gespecialiseerde letselschade advocaten lid kunnen worden;
- het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS) is een specialisatie vereniging voor letselschade afhandelaars;
- NIVRE register personenschade: het NIVRE houdt registers bij van schade afhandelaars. De ingeschreven registerexperts personenschade zijn gespecialiseerd in de afhandeling van letselschade;
- de Werkgroep Artsen-Advocaten (WAA) bestaat uit advocaten en artsen die betrokken zijn bij de afhandeling van letselschade.
HIJINK advocaten en haar letselschade belangenbehartigers zijn lid van het Nationaal Keurmerk Letselschade. Advocaat mr. Oscar Hijink is lid van de Vereniging voor Letselschade Advocaten en de Werkgroep Artsen Advocaten. Advocaat mr. Mark Visser is aangesloten bij het NIVRE en het NIS. Onze letselschade juristen mr. Eelco Driessen en mr. Marit Herngreen zijn lid van het NIVRE en het NIS.
Wat doet een belangenbehartiger letselschade?
Het werk van een belangenbehartiger letselschade bestaat uit het afhandelen van uw letselschade. Dit proces bestaat onder andere uit de volgende werkzaamheden:
- Inventarisatie en verzamelen van bewijsmateriaal;
- Het vaststellen en vastleggen van de schade;
- Beoordelen en vaststellen van de aansprakelijkheid;
- Onderhandelen;
- Procederen bij de rechtbank als het sluiten van een overeenkomst niet mogelijk is;
- Opstellen en vastleggen van de gemaakte afspraken.
Verschillende belangenbehartigers bij letselschade
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden om een belangenbehartiger te vinden en in te schakelen bij letselschade.
Rechtsbijstandsverzekering
Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Meldt dan uw schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. In de polisvoorwaarden staat of u recht heeft op een belangenbehartiger bij letselschade. Twijfelt u of uw rechtsbijstandsverzekeraar terecht het standpunt inneemt dat u geen beroep kunt doen op uw verzekering? Laat de polisvoorwaarden dan doornemen door een deskundige. Dekking van een rechtsbijstandsverzekering moet vaak worden afgedwongen.
Vakbond
Veel vakbonden bieden leden gratis juridische hulp. Veel vakbonden hebben belangenbehartigers in dienst om leden bij te staan bij juridische problemen. Vakbondsleden kunnen van deze rechtshulp gebruik maken bij letselschade, maar ook bij een gesprek met een werkgever of een andere juridische kwestie. Als u lid bent van een vakbond en u zoekt een belangenbehartiger informeer dan eerst eens bij uw vakbond.
ANWB-leden
De ANWB geeft haar leden gratis juridisch advies over geschillen die te maken hebben met verkeer, recreatie en toerisme. ANWB leden kunnen ook gebruik maken van voorbeeldbrieven en modellen van de ANWB. Als ANWB lid is het online platform van de ANWB een handige informatiebron bij letselschade.
De Raad voor Rechtsbijstand/het Juridisch Loket
Mensen met een laag inkomen hebben in Nederland recht op gesubsidieerde rechtsbijstand van een advocaat. Dit betekent dat de overheid de advocaatkosten betaalt. Een advocaat is verplicht u op de mogelijkheid van gesubsidieerde rechtsbijstand te wijzen. Uw advocaat zal ook de aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij de Raad voor Rechtsbijstand voor u afhandelen. Het Juridisch Loket kan u doorverwijzen naar een advocaat die gesubsidieerde rechtsbijstand verleent.
Een belangenbehartiger letselschade van HIJINK advocaten
HIJINK advocaten is een betrouwbare en ervaren belangenbehartiger bij letselschade. Maak een afspraak om uw belangen door ons te laten behartigen of neem contact op om vrijblijvend uw mogelijkheden te bespreken. Wij staan u graag te woord. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.