Val in bouwmarkt – naleving huisregels

Duidelijke communicatie over huisregels en toezicht op de naleving van huisregels voorkomt mogelijk dat een bedrijf aansprakelijk is voor een ongeval. Een bedrijf dat haar huisregels niet naleeft is meestal aansprakelijk als er een ongeluk plaatsvindt.

Bij de kassa van bouwmarkt Hornbach legt een klant grijze electrabuizen op een grijze vloer. Een andere klant loopt met een grote zak vissenvoer richting de kassa om af te rekenen. De electrabuizen zijn slecht zichtbaar en de klant stapt er op. De man valt en loopt letsel op aan zijn arm en heup. De man vraagt de bouwmarkt om zijn schade te vergoedden. De bouwmarkt weigert. Het slachtoffer gaat daarom naar de rechter.

naleving huisregels, naleven huisregels, huisregels bedrijf letselschade

Beoordeling aansprakelijkheid voorwerpen op de grond

Wanneer is iemand aansprakelijk voor een gevaarlijke situatie (gevaarzetting)? Dit beoordelen we aan de hand van de kelderluikcriteria. We kijken daarbij naar:

 • De kans dat er door de situatie een ongeluk ontstaat;
 • Hoe groot de kans is dat mensen ter plaatse niet voldoende opletten of onvoorzichtig zijn;
 • Hoe ernstig het letsel is dat bij een mogelijk ongeluk kan ontstaan;
 • Of het nemen van veiligheidsmaatregelen veel, tijd, geld of moeite kost.

Het risico van een rond voorwerp op een vlakke vloer is dat het gaat rollen. Als iemand hierop gaat staan is de kans op vallen en letselschade groot. Bij een kassa en in een winkel let ook niet iedereen even goed op. De rechter vindt daarom dat Hornbach aansprakelijk is voor de letselschade van de bezoeker.

Naleven huisregels en plaatsen waarschuwingen

De huisregels van de bouwmarkt schrijven voor dat klanten verplicht zijn een kar of mandje te gebruiken en dat voorwerpen op de kassa band en niet op de grond worden geplaatst. De rechter vindt dat de medewerkers van de bouwmarkt klanten hierop actief aan moeten spreken. Bovendien had Hornbach bordjes moeten plaatsen waarop deze regels waren opgenomen.

Toezicht op naleving huisregels

Als een bedrijf onvoldoende communiceert over de huisregels en onvoldoende toezicht houdt op naleving van de huisregels is het (meestal) aansprakelijk als er letselschade ontstaat. De huisregels van een winkel zijn (in ieder geval gedeeltelijk) bedoeld om klanten veilig te laten winkelen. Als de huisregels niet worden nageleefd, ontstaat daardoor meestal gevaar en is de winkelier aansprakelijk voor de schade die ontstaat als dit gevaar zich verwezenlijkt.

Eigen schuld wegens onoplettendheid

De rechter vindt dat het slachtoffer zelf ook voorzichtiger had moeten zijn. De man gebruikte geen kar, maar hield een grote zak vissenvoer in zijn handen. De klant had bovendien oplettender moeten zijn. De rechter vindt daarom dat de man zelf ook schuld heeft aan zijn letselschade. Het percentage eigen schuld wordt vastgesteld op 25%. Het slachtoffer van de valpartij in de bouwmarkt krijgt daarom 75% van zijn schade vergoed.

Bespreek uw schadevergoeding

Veel mensen krijgen niet de schadevergoeding waar ze recht op hebben, omdat ze niet weten wat er juridisch mogelijk is. Neem vrijblijvend contact op met onze letselschade specialisten om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: rechtspraak.nl

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief