Fietser valt door bouwhekvoet

Fietser valt door bouwhekvoet: Op een smalle weg moet een fietsster uitwijken, omdat er voor haar wordt geremd. Door het uitwijken fietst de vrouw tegen een bouwhekvoet aan en valt. De rechtbank Zeeland West Brabant beoordeelt of het bouwbedrijf dat de hekken plaatste aansprakelijk is voor de letselschade die de fietsster opliep.

Het plaatsen van voorwerpen op de openbare weg is gevaarlijk. Bouwbedrijven, hoveniers, koeriers, maar ook iedereen die een tuinslang gebruikt of een verlengsnoer over de stoep legt om een auto op te laden, moet voorkomen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. In deze uitspraak beoordeelt de rechter de aansprakelijkheid van een bouwbedrijf voor de val van een fietsster over de voet van een bouwhek.

Gevaarlijk geplaatste bouwhekvoet

De rechter toetst de aansprakelijkheid van het bouwbedrijf dat het hek plaatste aan de kelderluikcriteria.

De rechter oordeelt dat de kans groot is dat iemand op een smalle weg tegen een uitstekende bouwhekvoet aanrijdt. Dat klinkt ook logisch. Als er obstakels zijn geplaatst op een smalle weg is de kans dat iemand hiermee in aanraking komt natuurlijk altijd groot.

De rechter neemt ook aan dat een fietser serieus gewond kan raken bij een aanrijding met een bouwhekvoet.

De bouwhekvoeten zijn na het ongeval anders geplaatst. De rechter neemt daarom aan dat dit voor het ongeval ook mogelijk was. Het was daarom voor het bouwbedrijf weinig moeite om het gevaar dat door de hekvoeten ontstond weg te nemen.

De rechter concludeert daarom dat het bouwbedrijf aansprakelijk is voor de schade van de gevallen fietsster.

Fietser valt door bouwhekvoet

Eigen schuld aanrijding bouwhekvoet

De vrouw fietste tegen de voet van het hek aan omdat zij moest uitwijken. Het bouwbedrijf voert aan dat er daarom sprake is van eigen schuld. Mevrouw heeft volgens het bouwbedrijf onvoldoende afstand gehouden. De rechter gaat hier in mee. Zonder de uitwijkmanoeuvre was de vrouw volgens de rechter niet tegen het hek aangereden. De rechter stelt het percentage eigen schuld daarom vast op 50%. De gevallen fietsster krijgt daarom 50% van haar schade vergoed.

Beoordeling Kelderluikcriteria in mondeling vonnis

Deze uitspraak is mondeling gegeven. Het proces verbaal van het vonnis geeft goed inzicht in de afwegingen die de rechter maakt in soortgelijke gevallen. De rechter beoordeelt aan de hand van de criteria uit het kelderluikarrest of het bouwbedrijf dat de hekken plaatse aansprakelijk is:

“De volgende vraag die beantwoord dient te worden is of BAN Bouw aansprakelijk is. De aansprakelijkheid moet worden getoetst aan de kelderluikcriteria, daarover zijn partijen het eens. De relevante factoren zijn:

 • een smalle rijbaan door het geplaatste bouwhek,
 • met verkeer in twee richtingen,
 • met daarop ook nog uitstekende bouwhekvoeten,
 • de bouwhekvoeten hadden ook anders geplaatst kunnen worden, dat is na het ongeval ook gedaan en de kantonrechter oordeelt dan ook dat het niet bezwaarlijk is om te doen,
 • van ondergeschikt belang: er is geen waarschuwing gegeven voor obstakels op de rijbaan,
 • ook van ondergeschikt belang: er was geen gebod voor fietsers om af te stappen.

Die combinatie van omstandigheden, met name de smalle rijbaan en de uitstekende bouwhekvoeten, is heel erg ongelukkig. Daarbij komt dan nog:
de kans dat iemand tegen zo’n uitstekende voet aanrijdt is reëel,
bij een dergelijke val kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Dus is de conclusie dat BAN Bouw aansprakelijk is voor het ongeval.”

Bespreek uw schadevergoeding

Bent u gevallen door een gevaarlijke situatie? Onze letselschade advocaten bespreken met u vrijblijvend uw recht op een schadevergoeding. Zo weet u direct wat uw mogelijkheden zijn. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: rechtspraak.nl

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief