Letselschade

Letselschadevergoeding

Fiscale schade

Fiscale schade bestaat uit de belasting die u betaalt als u door het ontvangen van een schadevergoeding vermogensbelasting betaalt. Met een zogenaamde belastinggarantie spreken partijen af dat de aansprakelijke partij de fiscale schade draagt.

U ontvangt een schadevergoeding. Dit is meestal geen inkomen, maar wel vermogen. U geeft het bedrag bij uw belastingaangifte dus niet op in BOX 1, maar wel in BOX 3. Door het bedrag overschrijdt u mogelijk het heffingsvrije vermogen. Als u vermogensbelasting betaalt, ontstaat er fiscale schade. De vergoeding die bedoelt was voor uw schade gebuikt u om belasting te betalen. Dit is niet wenselijk. We noemen het bedrag dat het slachtoffer aan belasting betaalt de fiscale schade. Het is mogelijk een vergoeding te krijgen voor belasting betaalt over een letselschadevergoeding.

Fiscale schade

Bij ernstige letselschade ontstaat toekomstige schade. De schadevergoeding die het slachtoffer ontvangt, ziet op een lange periode en bestaat uit een groot bedrag. Als u een hoge schadevergoeding ontvangt, betaalt u (vermogens)belasting als u meer vermogen bezit dan het heffingsvrije vermogen. Bij de letselschadevergoeding houden we rekening met deze fiscale schade. De schadevergoeding verhogen we met het bedrag dat aan de Belastingdienst wordt betaald.

Of er belasting verschuldigd is over een schadevergoeding is niet altijd duidelijk. Het is daarom ook mogelijk om voor de fiscale schade een voorbehoud op te nemen. Dit noemen we een belastinggarantie. De aansprakelijke partij verklaart hierin een eventuele aanslag van de Belastingdienst te betalen.

fiscale schade, fiscale letselschade, schadeclaim fiscale schade, fiscale schade lestel

Belastinggarantie

Voor het vastleggen van afspraken over schadevergoeding gebruiken we een vaststellingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin partijen gemaakte afspraken vastleggen. Een belastinggarantie is een verklaring dat de aansprakelijke partij de eventuele belasting betaalt over de schadevergoeding. Of een schadevergoeding belast is, is niet altijd duidelijk. Uiteindelijk bestaat altijd de mogelijkheid dat de Belastingdienst een aanslag oplegt. In een belastinggarantie staat dat de aansprakelijke partij verweer voert tegen de aanslag en een eventuele aanslag betaalt.

Gratis rechtshulp bij fiscale schade

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier. Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief