Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding?

Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding? Dit is een veel gestelde vraag. Het antwoord is dat er geen belasting wordt betaald over een letselschadevergoeding. De schadevergoeding wordt netto uitbetaald. Omdat de Belastingdienst altijd een belastingaanslag kan opleggen, spreken we af dat deze voor rekening van de aansprakelijke partij komt. Dit noemen we een belastinggarantie. Het is wel mogelijk dat u vermogensbelasting betaalt na het krijgen van een letselschadevergoeding. In dat geval ontstaat er fiscale schade waarvoor u een vergoeding krijgt.

 • Een schadevergoeding is belastingvrij. De schadevergoeding wordt netto uitbetaald;
 • Als de Belastingdienst toch inkomstenbelasting heft, dan betaalt de aansprakelijke partij deze belasting als er een belastinggarantie is overeengekomen;
 • Als u door de letselschadevergoeding het heffingsvrij vermogen overschrijdt dan betaalt u vermogensbelasting. De verschuldigde vermogensbelasting is een deel van uw schade. Voor deze zogenaamde fiscale schade krijgt u een vergoeding.          

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in om uw schade te laten afhandelen. Een letselschade advocaat zorgt dat u beschermt bent door een belastinggarantie en beoordeelt of er fiscale schade ontstaat door vermogensbelasting. Zo weet u zeker dat u een maximale schadevergoeding krijgt. Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het contactformulier onder aan deze pagina.

Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding

Een belastinggarantie biedt zekerheid

Een letselschade zaak eindigt meestal met een overeenkomst. Een veel voorkomende en meestal grote schadepost is verlies van verdienvermogen. Dit is een netto vergoeding voor het verlies van de mogelijkheid om inkomen te genereren. Of de Belastingdienst een aanslag oplegt, hebben partijen niet zelf in de hand. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de schadevergoeding een vorm van inkomen is. Een belastinggarantie is een afspraak dat de aansprakelijke partij een procedure met en een eventuele betaling aan de Belastingdienst voor haar rekening neemt. De belastinggarantie betekent dat de aansprakelijke partij verweer voert tegen een eventuele aanslag en deze betaalt. Een belastinggarantie in de vaststellingsovereenkomst biedt het letselschade slachtoffer dus de zekerheid dat er geen belasting verschuldigd is.

Moet ik inkomstenbelasting betalen over mijn schadevergoeding?

Nee. Een schadevergoeding is geen inkomen. De aansprakelijke partij betaalt een netto bedrag. Een belastinggarantie biedt zekerheid in het geval de Belastingdienst alsnog inkomstenbelasting heft. Deze overeenkomst bepaalt dat belasting voor rekening van de aansprakelijke partij komt.   

Moet ik vermogensbelasting betalen over mijn schadevergoeding?

Ja. De schadevergoeding die u ontvangt maakt deel uit van uw vermogen. De letselschadevergoeding moet worden opgegeven in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Als het vermogen hierdoor boven de vrijstellingsgrens uitkomt, bent u vermogensbelasting verschuldigd. Voor de belasting die u als gevolg van het ongeval betaalt, krijgt u een schadevergoeding.

Video: Moet je belasting betalen over een schadevergoeding ?

Belasting bij afkoopvoorstel of lumpsum letselschade

Als een verzekeraar schade afkoopt door een bedrag ineens te betalen dan staat daarin standaard meestal geen belastinggarantie. Bij het afkoopvoorstel zal ook de vermogensrendementsheffing niet zijn beoordeelt. U betaalt in dat geval zelf eventuele belasting.    

Gratis letselschade advocaat inschakelen

Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief