Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding met een geleende auto

Bij een aanrijding met een geleende auto dekt de verzekering van de eigenaar van de auto de veroorzaakte schade. Bij een aanrijding met een geleende auto is belangrijk welke autoschade en welke personenschade de verkering dekt.

De dekking van een autoverzekering ziet op het voertuig en niet op de persoon. Voor de vergoeding van autoschade en letselschade is het soort verzekering wel van belang. Welke schade de verzekering betaalt, hangt af van het soort verzekering. Het is verstandig om voorafgaand aan het lenen van een auto te informeren naar de dekking van de verzekering.

De WA verzekering dekt niet de eigen schade van de bestuurder of de schade aan het eigen voertuig. De bestuurder van de geleende auto draagt zelf de eigen letselschade. De WA verzekering dekt alleen de schade die de bestuurder veroorzaakt.

Een ongevallen inzittendenverzekering of een schadeverzekering dekt wel de schade van de bestuurder en diens inzittenden.

Een allrisk autoverzekering dekt naast de veroorzaakte schade ook schade aan het eigen voertuig.

Een beperkt casco autoverzekering dekt slechts bij een beperkt aantal schadegevallen de schade aan het eigen voertuig. Bijvoorbeeld stormschade, inbraakschade of schade door een aanrijding met een dier. Uit de polis blijkt welke schade de verzekering dekt.

Aanrijding met een geleende auto, bruikleen auto, auto uiitlenen, schade geleende auto

Bruikleen auto

Het uitlenen van een auto is juridisch gezien een vorm van bruikleen. De bruiklener gebruikt de auto en geeft deze na het gebruik in de zelfde staat weer terug. Als er autoschade ontstaat tijdens het lenen van de auto dan betaalt de bruiklener. Ook als de gebruiker een vergoeding betaalt, is er meestal sprake van bruikleen.

Verlies schadevrije jaren door aanrijding geleende auto

Voor de eigenaar betekent het uitlenen van een auto een risico. De verzekering staat op naam van de eigenaar en de eigenaar betaalt de premie. De dekking en de schadevrije jaren zijn aan de auto gekoppeld. Door het claimen van schade gaan de opgebouwde schadevrije jaren verloren. Ook als de verzekerde eigenaar van de auto de auto niet zelf bestuurd. De premie van de autoverzekering stijgt dus mogelijk als een ander met uw auto schade veroorzaakt.

Meldplicht als een ander dan de verzekerde de auto meestal gebruikt

Als u uw auto meer uitleent dan zelf gebruikt, vervalt soms de verzekeringsdekking en kan er zelfs sprake zijn van verzekeringsfraude. Als een ander dan de eigenaar van de auto meestal rijdt in de auto levert dit soms problemen op met de verzekering. Dit leidt soms tot frustrerende situaties. Een autoverzekering geldt voor het voertuig. Maar de verzekering is wel persoonlijk. De premie is onder andere afhankelijk van leeftijd en schade vrije jaren. Als een ander dan de verzekerde een auto meer gebruikt, moet de verzekerde dit melden bij de verzekeraar. De verzekeraar (her)beoordeelt vervolgens de premie aan de hand van de gegevens van de gebruiker van de auto. Als een verzekerde niet aan deze (informatie)plicht voldoet is dit een vorm van verzekeringsfraude. De verzekerde verstrekt immers onjuiste of onvolledige informatie over de gebruiker van het verzekerde voertuig. Dit kan ook leiden tot een registratie als fraudeur.

Tips auto lenen en uitlenen

Voor de gebruiker van andermans auto is het belangrijk om te weten hoe de auto verzekerd is. Welke schade dekt de verzekering? De bestuurder van een auto moet ook het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren van de auto kunnen tonen. Daarnaast is het belangrijk dat er een schadeformulier in de auto ligt. Naast de benodigde papieren is het maken van afspraken een goed idee. Bijvoorbeeld over schade, reparaties, bekeuringen en het gebruik van de auto. Door voor het lenen of uitlenen van een auto afspraken te maken, voorkomt u bij schade vaak een hoop problemen.

Bij het gebruik van een uitgeleende auto voor een ritje naar het buitenland is een machtiging verstandig en in sommige gevallen verplicht. Dit is een verklaring van de eigenaar dat u de auto mag gebruiken. Soms is validatie van de machtiging nodig. Zeker als u de auto gebruikt in landen buiten de EU is een machtiging vaak belangrijk.

Schade bespreken

Als u vragen heeft na een aanrijding helpen wij u graag verder. Schade verhalen is werk voor specialisten. In veel gevallen maakt u gratis gebruik van onze diensten. Neem contact op om uw rechten en mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000 of stuur een e-mail naar info@hijink.com. Gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat een van onze deskundigen contact met u opneemt.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief