Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding op de snelweg

Na een aanrijding op een snelweg komt er veel op u af. Wat kunt u doen en hoe krijgt u een rechtvaardige schadevergoeding als u letselschade oploopt bij een ongeluk op een snelweg?

Als u betrokken raakt bij een aanrijding op een snelweg heeft u recht op een schadevergoeding als een ander het ongeluk veroorzaakt. U moet bovendien aantonen dat de aanrijding ontstond door een fout van een andere bestuurder. Lees alles over een schadeclaim na een ongeluk op de snelweg.

Schadevergoeding na een aanrijding op de snelweg?

Om succesvol letselschade te claimen na een aanrijding op de snelweg kijken we naar de gemaakte verkeersfouten. Veel aanrijdingen op de snelweg gebeuren bij het invoegen, uitvoegen of wisselen van rijbaan. Daarnaast vinden op de snelweg veel achteraanrijdingen plaats. Een veel gemaakte verkeersfout die tot bovengenoemde aanrijdingen leidt op de snelweg is onvoldoende afstand houden.

Voor de schadeclaim is het belangrijk dat u kunt aantonen dat het ongeluk ontstond door een fout van een ander. Hieronder vindt u tips die u helpen om na een aanrijding op de snelweg bewijs vast te leggen waarmee u uw recht op een schadevergoeding kunt aantonen.

Tips na een ongeluk op de snelweg

Na een aanrijding of eenzijdig ongeluk op de snelweg is het belangrijk om de hieronder beschreven tips na te leven. Voor uw eigen veiligheid, maar ook om uw recht op een letselschadevergoeding veilig te stellen.

aanrijding snelweg, ongeluk snelweg, schadevergoeding aanrijdin g snelweg, schadeclaim aanrijding snelweg, botsing snelweg

Gratis juridische bijstand

Voor een schadeclaim na een aanrijding op de snelweg schakelt u meestal gratis een letselschade advocaat in. De aansprakelijke veroorzaker van een ongeluk betaalt namelijk ook uw kosten voor juridische bijstand. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Ook als u vragen heeft over het verzamelen van bewijs helpen wij u graag verder.

Veiligheid

Denk altijd eerst aan de veiligheid van u zelf en de andere betrokken personen. Zoek een veilige plek op. Bij voorkeur achter de vangrail. Plaats een gevarendriehoek en zorg dat de waarschuwingslichten van de auto aanstaan.

Stel vast waar u staat – hectometerpaaltjes

Wilt u hulpdiensten inschakelen zorg dan dat u weet waar u bent. Loop naar het dichtstbijzijnde groene hectometerpaaltje. Op de groene paaltjes staat waar u zich bevindt. Met deze informatie kunnen de hulpdiensten u gemakkelijk vinden.

Politie inschakelen

Bel de politie als:

  • Er mensen gewond zijn geraakt bij de aanrijding;
  • Door de aanrijding een gevaarlijke situatie ontstaat;
  • Een buitenlands voertuig bij de aanrijding betrokken is;
  • Als een van de betrokken voertuigen doorrijdt;
  • Als u met de tegenpartij van mening verschilt over de schuldvraag;
  • U vermoedt dat er sprake is van een misdrijf. Bijvoorbeeld een vermoeden van drank- of drugsgebruik, rijden zonder geldig rijbewijs, rijden zonder geldige verzekering;

Getuigen

Zijn er getuigen van de aanrijding? Vraag deze personen om contactgegevens, zodat u deze personen kunt vragen getuigenverklaringen op te stellen. Getuigen blijven meestal niet lang ter plaatse. Benader ze daarom direct.

Schadeformulier

Vul het schadeformulier zorgvuldig in. Wees volledig. Lees goed na wat uw tegenpartij heeft ingevuld. Onderteken het schadeformulier alleen als u het volledig eens bent met de inhoud.

Foto’s maken

Maak foto’s. Leg de verkeerssituatie vast, de plaats waarop de voertuigen tot stilstand zijn gekomen en alle mogelijke andere relevante omstandigheden. Denk hierbij wel aan uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. Wijs ook de eventueel aanwezige politieagenten op sporen zoals aanwezige remsporen, glas op de weg en ander relevant bewijs.

Bezoek een arts

Bezoek zo snel mogelijk uw huisarts. Een bezoek aan uw huisarts legt uw letsel vast. Een verslag van dit bezoek is altijd belangrijk bewijsmateriaal bij een schadeclaim.

Schadevergoeding aanrijding op de snelweg

De schadevergoeding bij letselschade bestaat uit alle kosten en schade die door een ongeluk ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen, medische kosten, uw eigen risico of autoschade. Daarnaast heeft u recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijn, leed en afname van levensvreugde door letsel.

Aanrijding na uitstappen op de snelweg

Een persoon die een voertuig verlaat is een voetganger. Een persoon die stopt en uitstapt op de snelweg of de vluchtstrook is ook een voetganger. Dit betekent dat de uitgestapte persoon wettelijk recht heeft op vergoeding van tenminste 50% van de opgelopen letselschade tenzij er sprake is van overmacht. Van overmacht is meestal geen sprake. Zeker als voor het overige verkeer duidelijk is dat er reden is om de snelheid aan te passen. Bijvoorbeeld omdat er een auto met waarschuwingslichten op de vluchtstrook staat.

Vragen na een ongeluk op de snelweg

Heeft u vragen over een ongeluk op de snelweg, het vastleggen van bewijs of wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding. Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn? Wij claimen uw schade in de meeste gevallen gratis. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief