Soorten letselschade

Inwendig letsel

We spreken van inwendig letsel bij een beschadiging van organen door een ongeluk. Als een ander uw inwendig letsel veroorzaakt, betaalt deze partij uw schade.

U kunt bij inwendig letsel denken aan de organen in de buikholte zoals maag, darmen, baarmoeder en milt. Ook beschadigingen aan longen, bloedvaten en hersenen vallen onder inwendig letsel.

In de letselschade praktijk gebruiken we een groot aantal schade- en letselbegrippen. Veel begrippen zijn afkomstig uit de medische wereld. Inwendig letsel is soms ook buik-, borst-, hoofd- of hersenletsel. Meestal is er sprake van zogenaamd stomptrauma. Er is in dat geval geen sprake van het openbreken/penetreren van de huid zoals bij scherptrauma.

Inwendig letsel, schadevergoeding, inwendig letsel, aansprakelijkheid inwendig letsel, letselschade inwendig letsel

Aansprakelijkheid inwendig letsel

We spreken van een aansprakelijke partij als deze partij verplicht is schade te vergoeden. Bij een verkeersongeluk stellen we aansprakelijkheid meestal vast aan de hand van verkeersregels. Bij een arbeidsongeval is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. De eigenaar van een hond, de ouders van een kind of fabrikant van een product kan ook aansprakelijk zijn.

Het slachtoffer moet de aansprakelijkheid bewijzen. Ook bewijst het slachtoffer de schade. Voor een schadevergoeding is het daarom belangrijk al het mogelijke bewijs van het ongeluk en de schade goed vast te leggen.

Schadevergoeding inwendig letsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten, schade en gemiste inkomsten. Een veel voorkomende schadepost is bijvoorbeeld een verlies aan inkomen of omzet/winst. Andere schadeposten zijn bijvoorbeeld niet vergoedde medische behandeling, hulp in de huishouding, ongebruikte vliegtickets en reis- en parkeergeld. Er is vaak meer schade dan u denkt.

Naast de vergoeding van de materiële schade betaalt de tegenpartij smartengeld. Smartengeld vergoedt de immateriële schade van letsel. Deze schade bestaat uit de geleden pijn, ongemak, leed, depressiviteit en andere negatieve gevoelens door het letsel. Bekijk onze smartengeld voorbeelden voor een indicatie van uw recht op smartengeld.

Voorbeelden en kenmerken

Bij inwendig letsel kunt u denken aan de volgende soorten letsel:

  • Stomp buikletsel;
  • Klaplong;
  • Gescheurde milt;
  • Geperforeerde darmen;
  • Ander orgaanletsel;
  • Hersenschudding.

Er is geen sprake van een uiterlijke verwonding. Het letsel heeft daarom meestal geen cosmetisch aspect. Dit betekent dat het letsel niet zichtbaar is voor anderen.

Berekenen schade door inwendig letsel

Bij letselschade is het belangrijk de toekomst te voorspellen. We willen niet alleen weten welke gevolgen het letsel nu heeft, maar ook op latere leeftijd. Letsel aan een gewricht betekent bijvoorbeeld in veel gevallen extra slijtage. Het is redelijk om hiermee rekening te houden bij de schadevergoeding. Ook bij inwendig trauma is het belangrijk om de gevolgen op lange termijn te beoordelen. Beschadiging van organen kan op lange termijn tot problemen leiden. Bij letsel dat inwendig is, houden wij daarom rekening met uw toekomst.

Hulp bij letsel

Heeft u letsel opgelopen en wilt u weten waar u recht op heeft. Onze specialisten helpen u direct verder. Maak een afspraak of neem contact op voor vrijblijvend overleg. Een eerste gesprek is bovendien altijd gratis. Bel 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief