Wilt u een schadevergoeding aanvragen voor letselschade?
Wij krijgen regelmatig de vraag waar mensen hun letselschade kunnen aanvragen. Dit gebeurt in de meeste gevallen door het aansprakelijk stellen van de veroorzaker of verantwoordelijke partij. Ook een srafrechter kan een vergoeding vaststellen. Daarnaast is het mogelijk dat de schade wordt vergoed door de eigen verzekeraar, een voorzieningen van de overheid of het Waarborgfonds Motorverkeer .
Voor het aanvragen van een letselschadevergoeding schakelt u kosteloos een jurist in. Dit betekent dat uw schadeclaim gratis voor u wordt afgehandeld. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.
Hoe kan ik letselschade aanvragen?
Om een schadevergoeding te vragen bij letselschade moet u de veroorzaker aansprakelijk stellen. Dit betekent dat u de veroorzaker vraagt om uw schade te vergoeden. Stuur hiervoor een brief of e-mail, zodat u bewijs heeft van het versturen. Beschrijf ook waarom de tegenpartij uw schade moet betalen en waaruit uw schade bestaat. Na de aansprakelijkstelling onderhandelen partijen meestal over de schadevergoeding. Alleen als de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent, krijgt u een schadevergoeding.
Wat is belangrijk voor een aanvraag bij letselschade?
- Bezoek altijd uw huisarts: Hiermee legt u de opgelopen verwondingen vast;
- Verzamel bewijs: Vraag ooggetuigen om contactgegevens (en een verklaring), maak foto’s, zijn er camera beelden?;
- Leg uw schade en kosten vast: Maak een overzicht van misgelopen inkomsten, betaalde schade en alle andere uitgaven, bewaar facturen en bonnen, bespreek eventuele uitgaven bij voorkeur eerst met een letselschade specialist.
Letselschade aanvragen strafzaak
In een strafproces kan een slachtoffer een schadevergoeding vragen door zich te voegen. De letselschade aanvraag wordt dan gelijktijdig met de strafzaak behandeld. De strafrechter bepaalt in dat geval of een schadevergoeding wordt toegewezen. De strafrechter beoordeelt overigens alleen eenvoudige letselschade aanvragen. De schadeclaim mag niet te veel tijd in beslag nemen.
Letselschade uitkering van de overheid aanvragen
Andere aanvragen bij letselschade zijn de sociale voorzieningen waarop een beroep kan worden gedaan. Bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en vergoedingen voor bijvoorbeeld woningaanpassing of hulp in de huishouding op grond van de WMO.
Daarnaast zijn er collectieve schaderegelingen waar u een schadevergoeding kunt aanvragen. Bijvoorbeeld de collectieve schaderegelingen voor slachtoffers van het werken met Chroom-6, de toeslagenaffaire, seksueel misbruik binnen de katholieke kerk en voormalig mijnwerkers.
Waarborgfond Motorverkeer
Bij schade door een motorrijtuig zonder bekende eigenaar of met een onverzekerd voertuig kan een slachtoffer een schadevergoeding aanvragen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
Letselschade bij eigen verzekeraar aanvragen
Als u gewond raakt is het ook altijd verstandig de dekking van uw eigen veerzkeringen te beoordelen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij de vergoeding van letselschade door de eigen verzekeraar. Het belang van de verzekerde is een hoge vergoeding. De verzekeraar betaalt het liefst zo weinig mogelijk. Zorg daarom dat u bij een aanvraag bij uw eigen verzekeraar weet wat uw rechten zijn op grond van de verzekeringspolis.
Kosten letselschade aanvragen
De wet bepaalt dat schade ook bestaat uit de kosten die gemaakt worden om de schade vergoed te krijgen. Als u een belangenbehartiger inschakelt dan betaalt de aansprakelijke veroorzaker de kosten. Voor slachtoffers met letselschade is letselschade aanvragen daarom meestal helemaal gratis.
Bespreek uw schadevergoeding
Neem contact op voor een eerlijk oordeel over uw mogelijkheden. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.