Als u buikletsel oploopt door een ander, bijvoorbeeld bij een arbeids- of verkeersongeval, heeft u recht op een schadevergoeding.
Zowel door een open buikwond als een inwendige beschadiging in de buikholte ontstaat vaak ernstige letselschade. De buikholte bevat vitale organen. Het risico bij letsel aan de buik is dan ook met name gelegen in de beschadiging van organen.
Aansprakelijkheid buikletsel
Aansprakelijkheid stellen we per geval vast. De aansprakelijke partij betaalt de schade van het slachtoffer. Bij verkeersongelukken stellen we de aansprakelijkheid vaak vast aan de hand van verkeersregels. Bij arbeidsongevallen is de werkgever meestal aansprakelijk. Dit komt doordat de werkgever wettelijk verplicht is zijn werknemers te beschermen tegen schade. Ook de ouders van een kind, eigenaar van een hond of paard of wegbeheerder kan aansprakelijk zijn.
Als u verwondingen oploopt aan uw buik moet u vaak wel bewijs leveren. U moet de aansprakelijkheid en uw schade bewijzen. Zorg daarom dat u alle omstandigheden van het ongeluk en uw schade goed vastlegt.
Gratis advies en rechtshulp bij letselschade

Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Schadevergoeding buikletsel
De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade, kosten en gemiste inkomen/omzet. Dit noemen we de materiële schade. U kunt denken aan een inkomensverlies, medische kosten, reis- en parkeerkosten, hulp in de huidhouding enzovoorts.
Naast de materiele schade betaalt de aansprakelijke partij smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn, het ongemak, lijden en andere negatieve gevoelens van het slachtoffer. De hoogte van het smartengeld berekenen we door eerder toegekende smartengeld voorbeelden te vergelijken met de onderhavige zaak.
Stomp trauma en scherp trauma
Bij buikletsel onderscheiden we stomp- en scherptrauma. Stomptrauma is inwendig letsel. Bij scherptrauma is de buikwand geperforeerd. Er is dus sprake van een open wond. In dat geval is de kans op bloedverlies groter. Daarom wordt bij scherptrauma vaker gekozen voor een operatie. Gelukkig komt scherp buik trauma relatief weinig voor. Ook bij stomp buik trauma is vaatletsel en inwendig bloeden een groot risico. Bij letsel zoals een gescheurde milt is een operatie daarom vaak noodzakelijk.
Symptomen buikletsel
Symptomen van buikletsel zijn bijvoorbeeld:
- Bloeduitstortingen;
- Bloed in de urine of ontlasting;
- Hevige buikpijn;
- Braken;
- Bleekheid;
- Een zeer hoge hartslag;
- Koude voeten en handen.
Voor het vaststellen van de aard van het letsel is vaak een scan nodig.
Gratis advies en rechtsbijstand bij letselschade
Onze specialisten helpen u direct verder. Zorg dat u vandaag nog weet waar u recht op heeft. Bespreek uw letselschade vrijblijvend of maak een afspraak. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.