Hersenschudding en hersenkneuzing: De hersenen zijn omgeven door vocht. Bij een klap tegen het hoofd schudden de hersenen. Bij een harde klap raakt het hersenweefsel soms de binnenkant van de schedel. Hierdoor kan hersenweefsel beschadigd raken of ontstaan zelfs bloedingen. Ook de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken.
Hersenschuddingen herstellen in de meeste gevallen zonder restklachten. Bij hersenkneuzingen is er vaker sprake van blijvend letsel. Het herstel van een hersenschudding of hersenkneuzing zal in ieder geval beperkingen en kosten veroorzaken. Deze letselschade krijgt u vergoedt als een ander aansprakelijk is voor het letsel. De aansprakelijke veroorzaker kan bijvoorbeeld een andere weggebruiker zijn die een verkeersfout maakt. Als een hersenschudding ontstaat door een arbeidsongeval betaalt de werkgever meestal de schade. De schade bestaat ook uit uw kosten voor het inschakelen van een professional om uw schade te claimen. Onze inzet om uw schade te claimen is daarom meestal kosteloos. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.
Hersenschudding
Een hersenschudding is zogenaamd licht traumatisch hersenletsel. Kenmerken van een hersenschudding zijn:
- het bewustzijn verliezen;
- geheugenverlies;
- hoofdpijn;
- verward overkomen;
- misselijkheid;
- overgeven;
- duizeligheid;
- vermoeidheid;
- slaapproblemen.
Bij kinderen valt na een hersenschudding soms op dat ze stil zijn en niet huilen.
Hersenkneuzing
Een hersenkneuzing valt onder middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. Kenmerken van hersenkneuzingen zijn:
- een lange tijd bewusteloos zijn;
- langdurig geheugenverlies;
- cognitieve problemen (moeite met het verwerken van informatie);
- verward gedrag;
- uitvalverschijnselen, bijvoorbeeld van het gezicht, een been of arm;
- dubbel zien of andere problemen met het zien.
Een kenmerk van hersenletsel is een verminderd zelfinzicht. Het slachtoffer is zich vaak niet bewust van gedragsverandering en zijn eigen opmerkelijke gedrag. Dit leidt tot problemen bij het vaststellen van hersenletsel. Het slachtoffer herkent de veranderingen in zijn gedrag niet en bespreekt deze ook niet met een dokter. De rol van de omgeving van het slachtoffer met een hersenkneuzing is daarom belangrijk.
Schadevergoeding hersenschudding en hersenkneuzing
De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade die het gevolg zijn van een ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, gemist inkomen en kosten die u maakt voor dingen waartoe u tijdelijk niet in staat bent. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding, woningonderhoud, een uitlaat service voor de hond, extra kinderopvang etc.
Bij letsel krijgt u ook smartengeld. Smartengeld vergoedt leed, pijn en afname van plezier in het leven. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de invloed die het letsel op uw leven heeft.
Schadeclaim hersenschudding en hersenkneuzing
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over het claimen van schade na een hersenschudding. Bel naar ons gratis nummer 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.