Verblinding door felle voertuigverlichting

Verblinding door felle voertuigverlichting: Uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat 78% van de weggebruikers regelmatig of altijd verblind wordt door de lampen van andere verkeersdeelnemers. De ANWB en andere organisaties willen daarom dat de Europese Commissie de regelgeving voor voertuigverlichting aanpast.

Ruim 13.000 weggebruikers namen deel aan het onderzoek. 76% van de ondervraagden geeft aan verblind te worden door grootlicht, 65% door dimlicht en 39% ook door fietsverlichting. Als gevolg van de verblinding door felle verlichting kijkt 72% weg, knijpt 60% met de ogen en 10% geeft aan dat ze in de lichtbron blijven kijken. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat alles rondom de lichtbron nauwelijks meer zichtbaar is.

Verblinding door felle voertuigverlichting

Aanpassen regelgeving, afstellen verlichting en schoonhouden bril en autoruiten

Ook in negen andere Europese landen werden soortgelijke onderzoeken uitgevoerd. De ANWB en haar Europese evenknieën vragen de Europese Commissie daarom om de regelgeving voor autoverlichting aan te passen.

Om verblinding te voorkomen, moet de voertuigverlichting worden afgesteld aan de hand van de belading van het voertuig. Ook het schoonhouden van brillenglazen en autoruiten kan de kans op verblinding verminderen.

Herstel ogen 9 seconden na verblinding

Na het kijken in fel licht moeten je ogen zich weer aanpassen. Uit Brits onderzoek blijkt dat het tot 9 seconden duurt voordat de ogen zijn hersteld naar verblinding door fel licht. Met een snelheid van 30 km/u legt een weggebruiker in 9 seconden 75 meter af. Met een snelheid van 100 km/u legt een weggebruiker in 9 seconden 250 meter af.

LED-licht is feller

De oorzaak van de toename van verblinding door voertuigverlichting is met name de LED-lamp. Moderne koplampen zijn feller. Led-licht is klein, waardoor er een groter aantal lichtbronnen gebruikt kan worden. Normale verlichting wordt bovendien via een spiegelreflectie op de weg geprojecteerd. LED-autolampen worden rechtstreeks op de weg geprojecteerd. Ook veel e-bikes zijn tegenwoordig uitgerust met Ledlampen. Dat verklaart waardoor ook fietsverlichting regelmatig zorgt voor verblinding.

Bron: www.anwb.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief