Ik ben aangereden op de fiets – En nu?

Ik ben aangereden op de fiets. Wat kan ik doen? Hoe krijgt u een eerlijke schadevergoeding als u bent aangereden op de fiets?

Bent u aangereden op de fiets en raakte u gewond? Dan schakelt u gratis een letselschade advocaat in. Onze letselschade advocaten geven u direct een goed beeld van uw mogelijkheden.

Ik ben aangereden op fiets door een auto, vrachtauto, motor, scooter etc.

De wet beschermt fietsers. Bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig dan krijgt u in vrijwel alle gevallen minstens de helft van uw schade vergoed. Voor de overige 50% van de schade kijken we naar de verkeersfouten die de aanrijding veroorzaakten.

Aansprakelijkheid van de bestuurder van een motorvoertuig na een aanrijding met een fietser is alleen uitgesloten als er sprake is van overmacht. Dit betekent dat de bestuurder moet bewijzen dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. In de praktijk wordt overmacht slechts in zeer uitzonderlijke gevallen aangenomen.

ik ben aangereden op de fiets, aangereden op de fiets

Aangereden op de fiets door een fietser

Als u bent aangereden op de fiets door een fietser dan beoordelen we welk rijgedrag het ongeval veroorzaakte. Bij een aanrijding tussen twee fietsers beoordelen we dus welke handelingen de aanrijding veroorzaakten.

Ik ben aangereden op de fiets – Bewijs

De eiser van een schadeclaim moet het recht op een schadevergoeding aantonen. Daarom is het belangrijk om bewijs te verzamelen als u bent aangereden op de fiets:

 • Bezoek altijd een arts als u bent aangereden op de fiets – het verslag van uw bezoek aan een arts is belangrijk bewijs waaruit blijkt wanneer u gewond raakte en waaruit uw verwondingen bestonden;
 • Vraag getuigen om contactgegevens zodat u later om een verklaring kan vragen;
 • Maak (indien mogelijk) foto’s van de plaats van het ongeval, de schade, uw verwondingen en alles wat verder mogelijk van belang is voor de schadeclaim;
 • Vul eventueel een schadeformulier in – Een ondertekend schadeformulier is een onderhandse akte. Dit betekent dat we aannemen dat de inhoud van het schadeformulier juist is. Vul daarom het formulier zorgvuldig in en zet alleen uw handtekening onder een schadeformulier als de inhoud klopt;
 • Maak een overzicht van uw schade en kosten en bewaar bonnetjes, betalingsbewijzen en andere bewijsmiddelen.

Ik ben aangereden op de fiets – Krijg ik al mijn schade vergoed?

De aansprakelijke partij betaalt alle schade, tenzij de aangereden fietser zelf bijdraagt aan het ontstaan van de aanrijding. Schade die door eigen schuld ontstaat wordt niet vergoed. Of alle schade wordt betaald na een aanrijding op de fiets is dus afhankelijk van de vraag of de fietser een verwijt kan worden gemaakt.

Ik ben aangereden op de fiets – Schadevergoeding

De aansprakelijke partij betaalt alle schade en kosten die door onzorgvuldig handelen ontstaan. Veel voorkomende schadeposten zijn bijvoorbeeld:

 • Inkomensschade;
 • Pensioenschade;
 • Studievertraging;
 • Eigen bijdrage van de zorgverzekering;
 • Hulp in de huishouding of bij klussen in en om de woning;
 • Schade aan eigendommen (kapotte fiets, kleding, telefoon etc);
 • Reis-, parkeer en verblijfskosten.

Ik ben aangereden op de fiets – Smartengeld

Bij letselschade krijgt u een vergoeding voor uw schade en kosten, maar ook smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de zogenaamde immateriële schade. Dit is de negatieve invloed van het gewond raken zoals pijn, leed en minder levensplezier. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de invloed die uw verwondingen op uw leven hebben.

Gratis rechtshulp van een letselschade advocaat

Onze letselschade advocaten handelen uw schadeclaim kosteloos voor u af. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief