Grote kans op ongeval door filevorming

Ongeval door filevorming: De kans op ernstig letsel is klein in een file, maar de kans op een aanrijding groot. Filevorming is wel zeer gevaarlijk. In de staart van een file vinden relatief veel dodelijke kop-staartongelukken plaats. Het snelheidsverschil is vaak groot in de staart van een file.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Rijveiligheid (SWOV) is een organisatie die zich bezighoudt met verkeersveiligheidsonderzoek. SWOV onderzoekt onder andere filevorming en het effect van files op de verkeersveiligheid.

Neem contact op om uw schadeclaim te starten

Blikschade in de file, ernstige aanrijdingen bij filevorming

Tussen 2004 en 2009 gebeurde ongeveer 1 op de 10 aanrijdingen op een rijksweg in een file (8-12%). SWOV-onderzoek toont aan dat de kans op een ongeval 5 keer groter is als het verkeer gestremd wordt. Filevorming is gevaarlijker dan in de file staan. Door de lage snelheid ontstaat er bij veel aanrijdingen in de file alleen blikschade. Door het grote verschil in snelheid vinden er bij filevorming wel ongevallen plaats met letselschade. Ongeveer de helft van alle dodelijke kop-staartbotsingen gebeurt in een file.

ongeval door filevorming, kop staartbotsing filevorming, filevorming

Oorzaken aanrijdingen filevorming

Veel voorkomende oorzaken van aanrijdingen in een file zijn onoplettendheid, onvoldoende afstand houden, afleiding en een verkeerde inschatting van snelheidsverschillen. Bij kop-staartaanrijdingen in files zijn relatief veel vrachtwagens betrokken.

Matrixborden en slimme voertuigen

Ongeveer 60% van de rijbanen op de snelweg zijn voorzien van signalering. Onderzoek wijst uit dat deze waarschuwingsborden een licht positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Het uitbreiden van het aantal matrixborden en nieuwe technologieën in voertuigen zoals forward collision warning (FCW) en assisted braking kunnen een positief effect hebben op de veiligheid bij filevorming.

Schadevergoeding ongeval door filevorming

Bij een aanrijding bij filevorming betaalt de achter aanrijder meestal de schade. De wet bepaalt dat je een voertuig tot stil stand moet kunnen brengen zonder schade te veroorzaken. Als op tijd remmen door filevorming niet mogelijk is, is de achter aanrijder daarom aansprakelijk voor de letselschade.

Bespreek een ongeval door filevorming

Heeft u letselschade door filevorming? Onze letselschade advocaten geven u direct gratis advies over de haalbaarheid. Ook het laten verhalen van uw schade is meestal helemaal kosteloos. Schakel een expert in. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: swov.nl

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief