Wmo: Gemeente Arnhem vergoedt aangepaste stoel

Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning): Gemeente Arnhem vergoedt aangepaste stoel met elektrisch verstelbare beensteun.

Betrokkene heeft verschillende lichamelijke beperkingen en is daarom aangewezen op een aangepaste stoel. Voor de aanschaf van deze stoel had betrokkene een aanvraag ingediend bij haar zorgverzekeraar, maar deze werd afgewezen. Betrokkene heeft toen de gemeente Arnhem gevraagd om bijzondere bijstand voor de aanschaf van de stoel, maar ook deze aanvraag werd afgewezen. Betrokkene gaf het niet op en deed een aanvraag bij het wijkteam op basis van de Wmo.

Primaire beschikking Wmo gemeente Arnhem

Naar aanleiding van de aanvraag werd door het Wijkteam Arnhem onderzoek verricht en medisch advies gevraagd. De medisch adviseur komt tot de conclusie dat er geen medische noodzaak bestaat voor een sta-op stoel. Wel wordt geconcludeerd dat betrokkene een probleem heeft bij het zitten. Betrokkene moet namelijk met de benen omhoog zitten, de rugleuning van de stoel moet dan naar achteren gekanteld zijn en dit moet elektrisch versteld worden.

Bij beschikking van d.d. 20 februari 2018 werd de aanvraag door de gemeente Arnhem met de volgende motivering afgewezen:

“Wij hebben op basis van onderzoek besloten de aangevraagde voorziening via de Wmo af te wijzen. Dit besluit is gebaseerd op artikel 2.3 van de Verordening Wmo gemeente Arnhem, luidende:

Artikel 2:3 Geen recht op maatwerkvoorziening

Er bestaat geen recht op een maatwerkvoorziening, indien:

 • De voorziening voor een persoon als de aanvrager algemeen gebruikelijk is;
 • Men deze kan oplossen door gebruik te maken van een algemene voorziening, die passend en toereikend is.

De gemeente Arnhem betoogt dat de aangevraagde voorziening een algemeen gebruikelijke voorziening is die niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking en die algemeen verkrijgbaar is en niet of niet veel duurder is dan vergelijkbare producten.
De Wmo compenseert diverse maatwerkvoorzieningen, zoals omschreven in artikel 3.2 van de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning. De aangevraagde voorziening, te weten aangepast meubilair, valt volgens de gemeente niet onder één van deze compensatiegebieden.”

Betrokkene kon zich niet met het besluit verenigen, schakelde een bestuursrecht advocaat van Hijink Advocaten in en maakte bezwaar. In bezwaar beriep betrokkene zich kortgezegd op het feit dat zij is aangewezen op een maatwerkvoorziening en er door gemeente Arnhem onvoldoende wordt gemotiveerd waarom een algemeen gebruikelijke voorziening volstaat.

Bezwarencommissie

De zaak komt bij de bezwarencommissie en deze adviseert dat de gemeente Arnhem haar besluit onvoldoende heeft gemotiveerd. Op basis van het beschikbare medisch advies is er een medische noodzaak voor een elektrisch verstelbare stoel met relaxstand. Gelet op het feit dat betrokkene belast is met obesitas en niet duidelijk is of er nog aanpassingen aan de stoel nodig zijn, heeft de gemeente Arnhem onvoldoende gemotiveerd dat een elektrisch verstelbare stoel met relax-stand voor betrokkene als algemeen gebruikelijk moet worden aangewezen.

Aanvullend advies

Naar aanleiding van het advies van de bezwarencommissie wordt door de gemeente Arnhem aanvullend advies gevraagd bij een ergotherapeut. De ergotherapeut komt tot de conclusie dat de voor betrokkene benodigde voorziening qua sterkte, hoogte, diepte en breedte aangepast moet worden. De voorziening is niet in de reguliere handel verkrijgbaar en is in prijs niet vergelijkbaar met soortgelijke producten.

De voorziening is daarmee niet algemeen gebruikelijk en wordt daarom alsnog door de gemeente Arnhem toegekend.

Juridische hulp of advies van een advocaat in gemeente Arnhem nodig?

Heeft u een voorziening op basis van de Wmo aangevraagd en is deze afgewezen? Zoekt u juridische hulp of advies van een advocaat sociaal zekerheidsrecht in de gemeente Arnhem , neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord bel 0800 – 44 55 000 of maak gebruik van onderstaande contactformulier. Op werkdagen nemen wij binnen 15 minuten contact met u op.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief