Griffierechten in 2024 – 13,5 % lager is in werkelijkheid 1,8 %

Griffierechten in 2024: Het griffierecht is een bedrag dat de rechtbank in rekening brengt om een procedure te voeren. Om de toegang tot de rechter makkelijker te maken, wil de minister het griffierecht verlagen. Vanwege een financiële tegenvaller wordt het griffierechten echter slechts met 1,8 procent verlaagd.

De minister voor rechtsbescherming gaf eerder aan een wetsvoorstel verlaging griffierechten in te dienen. In plaats van het verlagen van het griffierecht bij wet is besloten om af te zien van de indexering voor 2023 en de indexering voor 2024 te verlagen. Hierdoor zal het griffierecht in civiele en bestuursrechtelijke zaken in 2024 ongeveer 1,8 procent lager uitvallen.

Griffierechten in 2024

Griffierechten in 2024: Verlaging van 13,5 procent?

Het ministerie presenteert de wijziging als een verlaging van het griffierecht met 13,5 procent. Deze bewering klopt echter alleen als we kijken naar de verhoging van het griffierecht waarvan is afgezien. In de praktijk blijven de griffierecht bedragen dan ook ongeveer gelijk ten opzichte van 2023.

Uitzonderingen belang boven de € 100.000,– en Netherlands Commercial Court

De ‘verlaging’ geldt niet voor civiele zaken met een belang boven de € 100.000,– en zaken die worden aangebracht bij het Netherlands Commercial Court. Het griffierecht in deze zaken wordt ongeveer 15 procent hoger.Bron: www.rijksoverheid.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief