Kosten van de huurauto na een verkeersongeval, hoe zit het?

Kosten van de huurauto na een verkeersongeluk, hoe zit het? Wat zijn de regels van een vervangende auto en de bijkomende kosten na een verkeersongeval.

Na een aanrijding kan het zijn dat de beschadigde auto naar de garage moet voor reparatie, soms raakt een auto total loss. In beide gevallen heeft u recht op vervangend vervoer, meestal een huurauto. De vraag die dan rijst is of de kosten van vervangend vervoer voor deze huurperiode op de aansprakelijke verzekeraar verhaald kan worden.

Vervangend vervoer na verkeersongeval, kosten van de huurauto

In beginsel wel, maar het moet allereerst wel gaan om een huurauto die vergelijkbaar is met de auto die u heeft gehad. De extra kosten van een grotere of luxere auto zal de aansprakelijke verzekeraar niet vergoeden.

Hoelang de periode van huur is, is afhankelijk van de periode die nodig is om de auto te repareren. Wel houden verzekeraars een maximale duur aan die nodig is voor reparatie van de autoschade. Vaak is de periode twee tot maximaal drie weken. Het is verstandig dit te overleggen met de verzekeraar.

huurauto na een verkeersongeval

Total loss

Blijkt de auto total loss dan is het uitgangspunt dat u binnen twee weken een andere auto heeft aangeschaft of anderszins vervangend vervoer heeft geregeld. De autohuur die vergoedt wordt bedraagt over het algemeen dan dus maximaal twee weken. Mocht om welke reden dan ook blijken dat dit te kort is, bijvoorbeeld als het verkeersongeluk net voor een vakantie plaatsvindt, dan is het belangrijk afspraken te maken met verzekeraar.

Gedeeltelijke vergoeding autohuur

Ook is het belangrijk te weten dat de aansprakelijke verzekeraar niet de volledige huur zal vergoeden. Omdat wordt aangenomen dat rijden in de eigen auto ook kosten met zich meebrengt, vergoedt verzekeraar 75% van de huurkosten. Als u kunt aantonen dat úw besparing minder is dan 25%, kan dit anders liggen.

Ook kan het zijn dat u kosten moet maken om een andere auto aan te schaffen. In beginsel zijn deze kosten te verhalen op de aansprakelijke partij. Vaak echter zijn deze kosten marginaal.

Bedrijfsauto’s

Datzelfde geldt uiteraard voor de beschadigde bedrijfsauto. Hiernaast bestaat er soms een mogelijkheid om aanspraak te maken op een vergoeding van de redelijke kosten wegens bedrijfsschade. Niet altijd is de bedrijfsschade eenvoudig vast te stellen. Voor het vaststellen van deze schade kan verzekeraar een onafhankelijke deskundige aanwijzen. Indien u dat zelf doet, in overleg met verzekeraar, komen de kosten van de onafhankelijke deskundige voor rekening van de aansprakelijke verzekeraar.

Om de bedrijfsschade enigszins te standaardiseren heeft het Verbond van Verzekeraars met verschillende brancheverenigingen overeenkomsten gesloten. Het doel is geweest om te komen tot vaste vergoeding van de bedrijfsschade.

Omdat per branche afspraken kunnen verschillen, treft u hieronder enkele specifieke regelingen aan:

 • Overeenkomst bedrijfsschade huurauto`s
 • Overeenkomst bedrijfsschade leaseauto`s
 • Overeenkomst bedrijfsschade taxi`s
 • Bedrijfsschade autobussen

Hulp bij schadevergoeding na verkeersongeval

Bent u zelf in de situatie beland dat er door een verkeersongeval schade is ontstaan, heeft u kosten van de huurauto, aan een (bedrijfs)auto of is er sprake van persoonlijk letsel, neem dan contact op met onze advocaten letselschade of letselschadespecialisten in Arnhem en Nijmegen voor een beoordeling. Wij helpen u graag en werken landelijk. Bel 0800 44 55 000 of laat een terugbel verzoek achter.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief