Meer ongevallen met brom- en snorfiets

Meer ongevallen met brom- en snorfiets: In 2022 werden meer dan 14.000 brom- en snorfiets ongevallen geregistreerd. In bijna 8400 gevallen was er alleen sprake van blikschade. 49 personen kwamen om het leven. Bij ruim 5600 ongevallen met een snor- of bromfiets liep een persoon letselschade op. Het aantal gewonden door een brom- of snorfiets ongeval is ten opzichte van 2019 met ruim een kwart gestegen.

De Gelderlander onderzocht door SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) gepubliceerde cijfers over ongevallen met brom- en snorfietsen. De cijfers laten zien dat het aantal ongevallen met brommers, scooters en snorfietsen is gestegen. Bij ongeveer 1 op de 8 verkeersongelukken in het afgelopen jaar was een snor- of bromfiets betrokken.

Minder kilometers meer ongevallen brom- en snorfiets

Het CBS berekent/schat dat er in 2022 ongeveer 1,1 miljard kilometers werden afgelegd op een brom- of snorfiets. In 2019 waren dit 1,3 miljard kilometers. Het aantal met de brom- en snorfiets gereden kilometers nam af, maar het aantal ongevallen toe.

Meer ongevallen met brom- en snorfiets

Onervaren bestuurders brom- en snorfiets

De oorzaak van de toename van het aantal ongevallen is nog niet onderzocht. Wel is duidelijk dat met name onervaren bestuurders in de leeftijdsgroep van 16 t/m 24 jaar vaak bij een ongeval zijn betrokken. Van de 16 en 17 jarigen geeft een derde aan dat ze voorafgaand aan het ongeval onvoldoende op de weg aan het letten waren. Daarnaast zien we een groot verschil tussen het aantal ongevallen in de stad en het aantal ongevallen op het platteland. Onervaren, onoplettende bestuurders in het drukke stadsverkeer lijken dan ook de voornaamste oorzaak van het toenemend aantal ongevallen met brommers, scooters en snorfietsen.

Aanrijdingen met voetgangers, voorwerpen en kop-staartbotsingen

Opvallend is ook een stijging van het aantal aanrijdingen tussen scooterrijders en voetgangers met ruim 30 procent. Ook het aantal aanrijdingen met vaste voorwerpen en achter aanrijdingen met bijvoorbeeld auto’s en andere scooterrijders nam stevig toe.


Bron: www.gelderlander.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief