Verbod opgevoerde elektrische fiets

De Fietsersbond wil dat het opvoeren van elektrische fietsen onmogelijk wordt gemaakt en een verbod op apps die het opvoeren van elektrische fietsen mogelijk maken.

Elektrische fietsen zijn begrenst. De trapondersteuning stopt bij een maximale snelheid. Door het opvoeren van elektrische fietsen ontstaan gevaarlijke situaties. De Fietsersbond hoopt hieraan een einde te maken.
Het fietsen met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg is verboden. Op privé terrein mag een opgevoerde E-bike wel worden gebruikt.

Opgevoerde E-bike

Een elektrische fiets ondersteunt tot 25 km per uur. Sommige E-bikes worden standaard geleverd met een mogelijkheid om de snelheid van de fiets aan te passen. Andere fietsen kunnen eenvoudig worden omgebouwd met een daarvoor ontwikkeld opvoersetje. Een aantal fabrikanten van elektrische fietsen verkoopt zelfs gashendels. Met deze aanpassing is het mogelijk met de elektrische fiets een snelheid van 50 km per uur te halen zonder bij te trappen.

Verbod opgevoerde elektrische fiets, aanrijding opgevoerde e-bike, aanrijding opgevoerde elektrische fiets

Electrische fiets als snorfiets in Amsterdam

Vanaf 2022 is een helm verplicht op de snorfiets. In Amsterdam is een helm al sinds 2019 verplicht. De snorfietser mag in Amsterdam bovendien geen gebruik maken van het fietspad. Een al dan niet opgevoerde elektrische fiets maakt het in Amsterdam mogelijk om zonder helm op het fietspad te (blijven) rijden. Dit zorgt ervoor dat de (opgevoerde) elektrische fiets de snorfiets lijkt te vervangen.

Opgevoerde elektrische fiets en art 185 WVW

De wet beschermt zwakke verkeersdeelnemers. Deze bepaling staat in artikel 185 WVW. Onder zwakker verkeersdeelnemers vallen fietsers en voetgangers. De wet bepaalt dat een fiets met trapondersteuning geen motorvoertuig is, maar alleen bij een begrenzing op 25 kilometer per uur is er sprake van een fiets met trapondersteuning. Er zijn nog geen uitspraken bekend over de aanrijding tussen een motorrijtuig en een opgevoerde elektrische fiets. Op grond van de wettelijke definities lijkt een beroep op artikel 185 WVW uitgesloten bij een aanrijding tussen een auto (motorvoertuig) en een opgevoerde E-bike.

Aanrijding opgevoerde elektrische fiets

Na een aanrijding is het fijn als iemand voor u de juiste stappen zet om uw schade te claimen. Onze deskundigenhelpen u in de meeste gevallen gratis een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: NOS.nl

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief