Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor gevolgen verruiming vrije advocaat keuze

Het Europese Hof van Justitie bepaalde in 2020 dat een rechtsbijstandsverzekering het recht geeft om in de voorfase van een procedure een (door de consument te kiezen) advocaat in te schakelen. Financieel klachteninstituut Kifid heeft deze uitspraak in 2021 bevestigd.

Onderzoek dat is uitgevoerd in dienst van het Verbond van Verzekeraars zou aantonen dat het uitbreiden van de vrije advocaat keuze leidt tot minder rechtsbescherming voor de consument. Door hogere kosten zou het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering voor veel consumenten niet meer betaalbaar zijn. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) wil een onafhankelijk onderzoek naar de vraag of de uitbreiding van de vrije advocaat keuze wel tot extra kosten leidt. Volgens de NOVA kan advies van een gespecialiseerde advocaat voorafgaand aan een procedure de kosten juist verlagen.

gevolgen verruiming vrije advocaat keuze

Wat is vrije advocaat keuze?

Een rechtsbijstandsverzekering geeft recht op juridische bijstand bij een geschil. Met vrije advocaat keuze bedoelen we dat de verzekerde een zelf te kiezen advocaat inschakelt op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar. Wanneer een verzekerde een advocaat mag inschakelen en welke kosten de verzekeraar vergoedt, is regelmatig een onderwerp van discussie.

Wat is het Verbond van Verzekeraars?

Het Verbond van Verzekeraars behartigt de belangen van de aangesloten verzekeraars. De meeste Nederlandse en buitenlandse verzekeraars werkzaam in Nederland zijn bij de het Verbond van Verzekeraars aangesloten.

Geschil rechtsbijstand

Bij een beroep op een verzekering blijkt de zekerheid van een verzekering vaak beperkt. Een advies van een advocaat helpt u uw recht te halen. Neem contact op voor advies over verzekeringen en geschillen met een verzekeraar. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief