Als bij een aanrijding van een fietser of voetganger meerdere auto’s betrokken zijn, is de aansprakelijkheid soms onduidelijk. Voor een schadevergoeding moet duidelijk zijn welke aanrijding welk letsel veroorzaakte. Wie betaalt de schade na twee opeenvolgende aanrijdingen?
De rechtbank Midden Nederland locatie Lelystad deed onlangs uitspraak in een zaak over een schadeclaim na twee aanrijding die kort na elkaar plaatsvonden. De rechtszaak ziet op een letselschadevergoeding voor twee opeenvolgende aanrijdingen van een vrouw die van achter haar auto plotseling de weg opstapt.
Aanrijding door twee auto’s na autopech
Een vrouw rijdt naar huis. Ze krijgt autopech en stopt haar auto bij een bushalte. De vrouw stapt uit en opent de motorkap. Zij stapt vervolgens de weg op om een voorbijganger om hulp te vragen. Het is donker. De vrouw draagt zwarte kleding. De waarschuwingslichten van de auto zijn uit. De vrouw is daarom zeer slecht zichtbaar. Als de vrouw achter de auto vandaan de weg opstapt, wordt zij aangereden door een passerende automobilist. Vervolgens ontstaat nog een tweede aanrijding met een andere automobilist. De vraag is welke van de twee bestuurders aansprakelijk is voor de letselschade die de vrouw bij de aanrijdingen oploopt.
Eigen schuld bij aanrijding na autopech
De vrouw staat met autopech langs de weg. Gebruikt haar waarschuwingslichten niet en stapt donker gekleed vanachter een openstaande motorkap de weg op. De rechtbank oordeelt daarom dat de vrouw in grotere mate zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeluk. De aansprakelijkheid van de automobilisten wordt daarom vastgesteld op 50%. De twee betrokken automobilisten moeten samen de andere helft van de schade van de aanrijding betalen.
Causaal verband bij opeenvolgende aanrijdingen
In deze zaak is niet duidelijk welke aanrijding het letsel veroorzaakte. De bestuurder van de eerste auto stelt dat het letsel van de vrouw bij de tweede aanrijding ontstond. De rechtbank erkent dat de causaliteit onduidelijk is. Het slachtoffer verkeert in slechte toestand en kan daarom geen duidelijkheid geven over de vraag welk letsel bij welke aanrijding ontstond. Dit risico komt volgens de rechter voor rekening van de automobilisten. De rechtbank oordeelt daarom dat beide automobilisten voor de helft van de schade aansprakelijk zijn.
Een uitgestapte automobilist is een voetganger
De wet beschermt voetgangers en fietsers. Deze weggebruikers hebben meestal recht op vergoeding van schade na een aanrijding. Een belangrijke vraag is dan ook of de uitgestapte bestuurster een voetganger is. De rechtbank antwoord deze vraag bevestigend. Een persoon die een motorvoertuig heeft verlaten, is een voetganger en valt onder de bescherming van artikel 185 WVW.
Overleg met een letselschade advocaat
Na een ongeluk komt er veel op u af. De interpretatie van verkeersregels, het berekenen van de schade en uw volledige schadeclaim laat u kosteloos afhandelen door een specialist. Zo heeft u alle tijd voor uw herstel. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.