Aansprakelijkheid huisarts vaccineren

De Gezondheidsraad adviseerde de Overheid om het vaccineren met AstraZeneca te stoppen. Dit advies is door de overheid overgenomen. Sommige artsen vaccineren toch met AstraZeneca. Vaccineren in afwijking van de richtlijnen van de overheid is mogelijk een grondslag voor aansprakelijkheid. Huisartsen komen hierdoor mogelijk in een lastige situatie.

Sommige huisartsen kiezen er voor om door te vaccineren met het AstraZeneca vaccin. Als huisartsen in strijd met het advies van de Gezondheidsraad vaccineren met AstraZeneca zijn zij mogelijk aansprakelijk voor de schade die het vaccin veroorzaakt. Ook tuchtrechtelijk kan het vaccineren in strijd met het overheidsbeleid tot een veroordeling leiden. De VvAA adviseert huisartsen daarom om het overheidsbeleid te volgen en voorlopig niet te vaccineren. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)en de VvAA hebben de overheid verzocht snel duidelijkheid te bieden en het risico van huisartsen te beperken.

Aansprakelijkheid huisarts vaccineren, letsel vaccinatie, covid vaccin aansprakelijkheid, schadevergoeding vaccinatie

Uitsluiten aansprakelijkheid vaccinatie

Artsen mogen patiënten geen afstand laten doen van de mogelijkheid om de arts aansprakelijk te stellen. Het laten ondertekenen van de patiënt van een vrijwaring is daarom geen oplossing voor het mogelijk risico dat een arts loopt. De toestemming van de patiënt of de bekendheid van de patiënt met de risico’s van de vaccinatie sluiten de aansprakelijkheid niet uit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een arts is aansprakelijk voor de schade van een medische fout. Om de schade van beroepsaansprakelijkheid te dekken sluiten artsen een aansprakelijkheidsverzekering af. Vaccineren in strijd met het advies van de Gezondheidsraad is mogelijk een reden voor de verzekeraar om dekking te weigeren. Als de verzekering dekking weigert, betaalt de aansprakelijke arts zelf de schade.

Overleg aansprakelijkheid huisarts vaccineren

Heeft u vragen over aansprakelijkheid en letselschade? Onze specialisten helpen u graag direct verder. Neem contact op om uw mo0gelijkheden te bespreken. Bij letsel is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Zorg dat u krijgt waar u recht op heeft. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: VvAA

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief