VPRO programma Argos over letselschade

Het radioprogramma Argos van de VPRO besteedde deze week aandacht aan letselschade. Er wordt gewaarschuwd voor een wildgroei aan letselschadebureaus. Kwetsbare slachtoffer worden gedupeerd door slechte dienstverlening van letselschadebureaus. De gesignaleerde misstanden leiden tot forse financiële schade en schrijnende situaties.

Argos heeft de Kamer van koophandel gevraagd onderzoek te doen naar letselschadebureaus. Hieruit bleek dat het aantal letselschadebureaus de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld is.

Argos VPRO Argos lestelschade

Leden van de Vereniging Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) werd gevraagd naar hun ervaring met letselschadebureaus. De bij de Vereniging ASP aangesloten advocaten zijn gespecialiseerde letselschade advocaten. De ondervraagde ASP advocaten nemen regelmatig dossiers over van letselschadebureaus.

Geen van de ondervraagde ASP advocaten vindt de kwaliteit van de dienstverlening in de overgenomen dossiers ‘voldoende’. In veel gevallen wordt een letselschadeslachtoffer geadviseerd om akkoord te gaan met een ‘te lage’ schadevergoeding. Slachtoffer verkeren vaak ten onrechte in de veronderstelling dat hun letselschadebehandelaar een advocaat is.

Voor letselschadebehandelaars gelden geen vereisten. Iedereen kan en mag een letselschadeslachtoffer bijstaan. Uit de uitzending van Argos blijkt dat de dienstverlening aan letselschadeslachtoffers soms ronduit slecht is.

Radar letselschade

Eerder dit jaar werd in consumentenprogramma Radar al aandacht besteed aan letselschade. Radar keek vooral naar verzekeraars betrokken bij letselschade zaken. Er zijn regels opgesteld door de verzekeraars. De Gedragscode Letselschade wordt echter niet goed nageleefd. Letselschadeslachtoffers voelen zich vaak tegengewerkt door verzekeraars. Verzekeraars lijken de afhandeling van letselschadezaken moedwillig te vertragen en te frustreren.

In de Radar aflevering kwamen letselschadebureaus ook aan de orde. Rechtsbijstandsverzekeraars schakelen soms een extern bureau in om namens een verzekerde op te treden. Deze freelancers krijgen een vaste vergoeding per zaak. Door de financiële afspraken die de rechtsbijstandsverzekeraar overeenkomt met de belangenbehartiger komt de dienstverlening onder druk te staan. Weinig tijd besteden aan een zaak en schikken voor een laag bedrag is in veel gevallen voordelig voor de letselschadebehandelaar.

Kwaliteitskeurmerken letselschade

Er zijn gelukkig veel goede letselschadebehandelaars bijvoorbeeld de ASP advocaat of LSA advocaat, een lid van het Nivre register personenschade, een lid van het Nationaal Keurmerk Letselschade / Register Letselschade of een lid van het Nederlands Instituut Schaderegelaars (NIS). Leden van deze keurmerken voldoen aan de kwaliteitseisen die nodig zijn om succesvol op te treden als letselschadebehandelaar.

Het voordeel van een advocaat

Daarnaast biedt het kiezen voor een advocaat of letselschadebehandelaar die werkt op een advocatenkantoor een garantie voor kwaliteit. Het voordeel van een advocaat, of een bij een advocatenkantoor aangesloten letselschadespecialist, zijn de regels die gelden voor advocatenkantoren, zoals verplichte verzekering en de mogelijkheid om gebruik te maken van het tuchtrecht voor advocaten.

Om een goede letselschadebehandelaar te kiezen kijkt u dus of een letselschade bureau of letselschadebehandelaar is aangesloten bij een van de bovengenoemde keurmerken. Kiezen voor een behandelaar die advocaat is of werkt op een advocatenkantoor is tevens een waarborg voor goede juridische bijstand bij letselschade.

Contact

Onze letselschadeadvocaten en letselschadejuristen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Ook als u vragen heeft over onze dienstverlening beantwoorden wij deze graag. Bel naar 0800-4455000 of maak gebruik van onderstaand formulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief