Emotionele schade

Emotionele schade bestaat uit geleden pijn, gederfde levensvreugde en psychische schade. De schadevergoeding voor emotionele schade noemen we smartengeld. Emotionele schade noemen we ook wel geestelijke schade of immateriële schade.

Wat is emotionele schade? Emotionele schade is schade die niet gemakkelijk in geld kan worden uitgedrukt. Een deel van de schade die ontstaat als u gewond raakt, bestaat uit pijn, leed en minder plezier in het leven. Voor deze zogenaamde emotionele schade krijgt u smartengeld. De hoogte van de emotionele schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de invloed van uw verwondingen op uw leven.

Het inschakelen van een gratis letselschade advocaat helpt u om uw emotionele letselschade aan te tonen en een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.

emotionele schade, schadevergoeding emotionele schade, wat is emotionele schade, emotionele schade door werkgever, emotionele schadevergoeding eisen

Schadevergoeding emotionele schade

De schadevergoeding voor emotionele schade bestaat uit smartengeld. Uw schade verhalen, is mogelijk als er een aansprakelijke partij is. Dit betekent dat een ander wettelijk verplicht is de schade te vergoeden. Ook als er alleen psychische schade ontstaat, kan er aanspraak bestaan op een schadevergoeding. De hoogte van de emotionele schade en de schadevergoeding is afhankelijk van de impact die het gewond raken heeft op uw leven. De duur van de behandeling en het herstel en de beperkingen die u (tijdelijk) ondervindt door uw letsel bepalen de hoogte van de schadevergoeding.

Emotionele schade berekenen

Om de geleden emotionele schade en schadevergoeding te berekenen, vergelijken we bedragen die zijn betaald in soortgelijke situaties en bij soortgelijke verwondingen. Bij de berekening zijn de ernst van het letsel en de leeftijd en persoon van het slachtoffer belangrijk.

Onze smartengeldpagina verwijst u naar diverse pagina’s waarop concrete voorbeelden van smartengeldbedragen staan.

Lees meer over het berekenen van de hoogte van smartengeld.

Emotionele schade door een arbeidsongeval

Bij een arbeidsongeval, als een werknemer gepest wordt op het werk, maar ook in sommige gevallen waarin een werknemer wordt ontslagen, kan een werknemer emotionele schade oplopen. De aansprakelijkheid van de werkgever kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op het niet naleven van zijn zorgplicht als het gaat om een arbeidsongeval. Ook een ontslag kan onrechtmatig zijn. De emotionele gevolgen van het ontslag kunnen aanleiding zijn voor een schadevergoeding.

emotionele schade, emotionele schadevergoeding, wat is emotionele schade

Overleg bij letselschade

Benieuwd hoe onze letselschade-advocaten u bij kunnen staan? Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier. Onze letselschadedeskundigen werken landelijk en bezoeken u thuis.

Relevante informatie

Letselschadevergoeding | Letselschade door een verkeersongeval | Letselschade bedragen

Contact met een letselschade-expert

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief