Letselschade

Aansprakelijkheid medische fout

Medisch haalbaarheidsonderzoek

Een medisch haalbaarheidsonderzoek stelt vast of er bij een medische behandeling fouten zijn gemaakt. Bij een schadeclaim na een medische fout toont een medisch haalbaarheidsonderzoek aan dat er sprake is van een medische fout.

De medisch behandelaar betaalt alleen een schadevergoeding als hij of zij een medische fout maakt. Complicaties bij een behandeling of een onsuccesvolle behandeling betekenen niet altijd dat er fouten zijn gemaakt. Arts en patiënt sluiten een behandelingsovereenkomst. Op grond van de behandelingsovereenkomst heeft de arts een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting. Een arts kan niet garanderen dat een behandeling of operatie succesvol is en dat er geen complicaties ontstaan. Medische behandeling is namelijk altijd risicovol. Het medisch haalbaarheidsonderzoek stelt vast of een medische behandeling juist is uitgevoerd of dat er een medische fout is gemaakt. Als het onderzoek een medische fout vaststelt, bestaat er recht op een schadevergoeding.

Verplichtingen behandelingsovereenkomst

De arts heeft op grond van de behandelingsovereenkomst verplichtingen. De arts moet patiënten goed voorlichten. De patiënt kent hierdoor de risico’s van een operatie of behandeling en kan een weloverwogen beslissing nemen. Artsen leggen verplicht een dossier aan. De patiënt mag dit medisch dossier op verzoek inzien. De arts moet zich er zoals gezegd bovendien voor inspannen dat de behandeling goed verloopt. Als de arts zijn verplichtingen nakomt, is hij niet schuldig als het resultaat van een behandeling niet naar behoren is. Een operatie of behandeling is altijd risico vol. De arts kan een goede afloop niet garanderen. De arts moet zich wel inzetten om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

medisch haalbaarheidsonderzoek, onderzoek medische fout, vaststellen medische fout

Schadevergoeding zonder medisch haalbaarheidsonderzoek

Zonder medisch haalbaarheidsonderzoek staat vaak niet vast of er sprake is van een medische fout. Voor het vaststellen van een medische fout is namelijk een deskundige nodig. Voor het recht op een letselschadevergoeding is het uit laten voeren van een medisch haalbaarheidsonderzoek dan ook noodzakelijk.

Medisch haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren?

Door uw schade te bespreken met een deskundige weet u waar u recht op heeft. Onze specialisten helpen u direct verder. Ook als u een medisch haalbaarheidsonderzoek wilt laten uitvoeren. Een eerste gesprek is altijd gratis en zonder verplichtingen. Bespreek uw mogelijkheden. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief