NRC – De een reed te hard de ander gaf geen voorrang

NRC – De een reed te hard de ander gaf geen voorrang: Eerder bespraken wij een uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant over een aanrijding tussen een motor en een scooter. De motorrijder reed 130 km/u waar 50 km/u is toegestaan. De scooterrijder verleende geen voorrang. Het opmerkelijke aan deze uitspraak is waarschijnlijk dat de motorrijder die 80km/u te hard reed naar de rechter stapt om een schadevergoeding te eisen. De opmerkelijke uitspraak wordt inmiddels ook door de media opgepikt. Op NRC.nl verscheen een artikel waarin letselschade advocaat Oscar Hijink toelichting geeft op deze uitspraak.

Het artikel gaat onder andere in op de beoordeling van de aansprakelijkheid in deze situatie. Waarom het logisch is dat de te hard rijdende motorrijder naar de rechter stapt? Lees het artikel op www.NRC.nl

De een reed te hard de ander gaf geen voorrang

Alleen te hard rijden oorzaak van aanrijding

De rechter wees de schadeclaim van de motorrijder af, omdat alleen het te hard rijden werd gezien als oorzaak van de aanrijding. De scooterrijder maakt geen voorrangsfout. De motorrijder was op het moment dat de scooterrijder besliste om ‘voorrang’ te nemen door de hoge snelheid zo ver weg dat de scooterrijder niet hoefde te stoppen.

Letselschadeadvocaat Oscar Hijink (Hijink advocaten) is niet verbaasd. „Er is hier geen sprake van aansprakelijkheid, nu de rechter beslist dat er geen toerekenbare voorrangsfout is gemaakt. Dan kom je ook niet toe aan de vraag of degene die schade lijdt [in dit geval de scooterrijder] ook zelf schuld heeft.”

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief