Soorten letselschade

Airbagletsel

Airbagletsel: Bij ongelukken met een lage snelheid veroorzaken airbags helaas vaak meer letsel dan ze voorkomen. Uit een onderzoek naar 450 slachtoffers van een auto ongeluk bleek 21% van de verwondingen ontstaan door het uitklappen van een airbag.

Een airbag ontploft. Letterlijk. Bij deze ontploffing ontstaat gas (stikstof). Door de ontploffing en gasvorming wordt de airbag razendsnel gevuld/uigevouwen. De airbag komt met ongeveer 300 kilometer per uur naar voren. De verwondingen die door deze kracht ontstaan noemen we airbagletsel.

Een airbag voorkomt ernstig letsel. Bij een verkeersongeval met hoge snelheid is de kans op ernstige letselschade groot. Bijvoorbeeld als een automobilist met zijn hoofd tegen het raam of het stuur klapt. Airbags verkleinen daarom wel degelijk de kans op ernstig letsel.

Airbagletsel, letsel door airbag, airbag verwonding, schadevergoeding airbaglestel, airbag letsel, letselschade airbag

Risico’s airbag

Het risico op airbagletsel is groot zonder autogordel. De kracht van de airbag veroorzaakt zonder gordel vaak ernstig letsel. De automobilist zit zonder gordel immers niet vast. De kracht van de airbag kan dan voor letsel zorgen. Moderne airbagsystemen stellen vast of de inzittenden een gordel dragen. Dit verkleint de kans op letsel.

Ook bestaat er kans op verwonding bij een afstand van minder dan 25 cm tussen een inzittende en een airbag. Oudere mensen zitten vaak dichter bij het stuur. De kans op airbagletsel is daardoor groter onder ouderen. Dit leidt vaak tot hand- en armletsel, zoals breuken.

Airbags zijn ontworpen voor mensen van gemiddelde lengte.Bij kleine en grote mensen is de kans op airbagletsel groter.

Met een zogenaamde gordel-airbag ontstaat mogelijk geen gordelletsel. Deze airbag blaast zichzelf langzaam op rond de gordel. De gordel-airbag is in de Verenigde Staten al in gebruik.

Voorbeelden airbagletsel

Door het activeren van een airbag ontstaan vaak de volgende soorten letsel:

  • Nekklachten;
  • Gebroken en gekneusde handen en vingers;
  • Een schouder die uit de kom raakt;
  • Gekneusde of gebroken ribben;
  • Kneuzing of een breuk van het sleutelbeen of borstbeen;
  • Aangezichtsletsel (letsel in het gezicht);
  • Gehoorschade (bijvoorbeeld tinnitus/oorsuizen);
  • Ademhalingsproblemen (door het inademen van poeder uit een airbag);
  • Brandwonden.

Airbagvergiftiging

Een airbag is letterlijk een luchtzak. Glasscherven of andere scherpe delen kunnen een airbag lek prikken. De inzittende ademt dan gassen en poeder in. Het inademen van gassen en poeder uit een airbag noemen we airbagvergiftiging. Dit veroorzaakt vaak ademhalingsproblemen.

Airbagletsel hulpverleners

Ook hulpverleners lopen risico op airbagletsel. Regelmatig behandelen hulpverleners mensen in een auto. Bijvoorbeeld omdat een persoon na een ongeluk niet in staat is zelf een voertuig te verlaten of als het risico op letsel bij verplaatsing groot is. Als het ongeluk niet alle airbags activeert, bestaat het risico dat deze alsnog uitvouwen. De brandweer gebruikt daarvoor een stuurhoes. Deze hoes voorkomt dat een stuurairbag uitklapt. Voor zogenaamde gordijnairbags en stoelairbags zijn dergelijke beschermingsmiddelen niet beschikbaar. Ook het (zover mogelijk) naar achter verplaatsen van de autostoel en het ontkoppelen van de accu zijn maatregelen om letsel door een airbag te voorkomen.

Aansprakelijkheid airbagletsel

U krijgt een schadevergoeding bij airbagletsel als een ander het ongeluk veroorzaakte. Bij een verkeersongeval bekijken we de verkeersregels. Het slachtoffer moet de aansprakelijkheid bewijzen. U moet daarom alle omstandigheden en relevante informatie vastleggen. Bekijk onze letselschade tips om meer te lezen over het vastleggen van bewijs.

Airbags maken deel uit van een ingewikkeld mechanisme. Sensoren geven een signaal door. Boven een bepaalde drempelwaarde worden vervolgens de airbags geactiveerd. De computer moet een onderscheid maken tussen het oprijden van een stoep of met hoge snelheid over een drempel rijden en een ongeluk. Ook zonder ongeluk vouwt een airbag soms uit. In dat geval kan hooguit de fabrikant aansprakelijk worden gesteld.

Schadevergoeding airbagletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade, kosten en gemist inkomen/omzet. De schadevergoeding is dus hoogst persoonlijk en afhankelijk van uw schade. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Beschadigde goederen (voertuig, kleding, telefoon etc.);
  • Gemist inkomen of winst;
  • Medische kosten;
  • Eigen risico van de zorgverzekering;
  • Kosten voor hulp in de huishouding, de tuin of bij woningonderhoud;
  • Ongebruikte tickets voor een concert of vliegtuig (kosten zonder nut);
  • Reis- en parkeerkosten.

Ook een groot aantal andere schadeposten is mogelijk. Leg bewijs van uw schade en kosten goed vast. U moet uw schade namelijk bewijzen.

Bovendien krijgt u bij letselschade smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn, het leed, het verdriet, en alle andere negatieve gevoelens die het letsel veroorzaakt.

Uw schade claimen

Het krijgen van een schadevergoeding is niet altijd makkelijk. Verzekeraars wijzen veel schadeclaims af. Ook als de claims een goede kans hebben. Een schadevergoeding moet u afdwingen. Wij helpen mensen om te krijgen waar ze recht op hebben. Bel naar 0800-44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in waarna wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief