Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding bij het oversteken

De bestuurder van een auto, brommer of ander motorvoertuig betaalt meestal uw letselschade als u bent aangereden tijdens het oversteken. Bijvoorbeeld bij een aanrijding op een voetgangersoversteekplaats met groen licht of op een zebrapad.

Voetgangers zijn kwetsbaar. Daarom beschermt de wet voetgangers (en fietsers). In artikel 185 Wegenverkeerswet staat dat de bestuurder van een motorvoertuig bij een aanrijding van een voetganger voor minimaal de helft van de schade aansprakelijk is. Alleen bij overmacht is de bestuurder van een auto of ander motorvoertuig bij een verkeersongeval tijdens het oversteken niet aansprakelijk. Overmacht wordt alleen in zeer uitzonderlijke situaties aangenomen.

Loopt een voetganger door rood of steekt een voetganger zonder te kijken de weg over dan betaalt een bestuurder meestal 50 tot 100 procent van de schade. De schadeverdeling is afhankelijk van de mate waarin de overstekende voetganger zelf de aanrijding veroorzaakt. Als een voetganger ernstig gewond raakt bij het oversteken, betaalt de automobilist soms een groter deel van de schade. Auto’s zijn voor deze schade verzekerd.

Ook een fietser betaalt soms een schadevergoeding bij een aanrijding van een overstekende voetganger. Bijvoorbeeld als de fietser het oversteken had moeten zien aankomen. Fietsers moeten hun snelheid dusdanig aanpassen dat op tijd stoppen voor een plotseling overstekende voetganger mogelijk is.

Letselschade aanrijding bij het oversteken

De aansprakelijkheid voor de veroorzaker van een verkeersongeval tijdens het oversteken, ziet op alle schade en kosten. Ook toekomstige schade en kosten. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade, medische kosten, hulpmiddelen en reis- en parkeerkosten. Bovendien bestaat de letselschadevergoeding uit smartengeld. Juridische bijstand bij het verhalen van letselschade als u bent aangereden bij het oversteken, is meestal gratis. Neem contact op om uw schade en uw mogelijkheden te bespreken. Als u ons vertelt wat u is overkomen, kunnen wij u meestal direct verder helpen.

Artikel 19 RVV

Voor het beoordelen van de aansprakelijkheid na een aanrijding bij het oversteken is artikel 19 RVV belangrijk. Artikel 19 RVV bepaalt dat bestuurders hun snelheid en rijgedrag moeten aanpassen aan de omstandigheden:

  • Artikel 19 RVV: De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

Aanrijding voetganger bij oversteken fietspad

Ook voor fietsers geldt artikel 19 RVV. Een fietser moet op tijd kunnen remmen om een botsing met een overstekende voetganger te voorkomen. Fietsers moeten rekening houden met plotseling overstekende voetgangers en de snelheid aanpassen op de mogelijkheid van overstekende voetgangers. Alleen als een voetganger onverwacht en op ongebruikelijke manier oversteekt, is de fietser niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld als een voetganger vanachter een grote bloembak plotseling de weg opstapt.

Aanrijding door afslaande bestuurder

Een veel voorkomende aanrijding is de aanrijding tussen de afslaande bestuurder en de rechtdoor lopende voetganger. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor geldt ook voor voetgangers. De voetganger die oversteekt om de weg te blijven volgen, heeft dus voorrang op de afslaande auto, fietser en andere afslaande weggebruikers. Deze voorrang krijgen voetgangers zelden van afslaande bestuurders. Bij een aanrijding is de afslaande bestuurder wel volledig aansprakelijk voor de schade.

Persoonlijk advies

Wij claimen uw schade in de meeste gevallen zonder kosten. Door na een ongeluk te overleggen met een van onze specialisten kent u direct uw mogelijkheden. Bespreek uw schadevergoeding. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief