Letselschade

Letselschaderegeling

De letselschaderegeling heeft als uitgangspunt dat het slachtoffer in een situatie wordt gebracht alsof het ongeluk nooit heeft plaatsgevonden.

Voor een letselschaderegeling schakelt u gratis een specialist in. U kunt uw letselschade dus kosteloos voor u laten regelen. Zo krijgt u moeiteloos de letselschadevergoeding waar u recht op heeft.

Hoe verloopt de letselschaderegeling?

Het zwaartepunt van de letselschaderegeling verschilt van schadegeval tot schadegeval. De letselschaderegeling verloopt grofweg volgens de volgende stappen die hieronder verder worden uitgewerkt:

  • Bewijs verzamelen;
  • Vaststellen van de aansprakelijkheid;
  • Schade berekenen;
  • Onderhandelingen of procederen;
  • Vastleggen afspraken.

Letselschade regelen is praktisch werk. Een letselschade advocaat bespreekt daarom eerst met u of er zaken zijn die direct opgepakt moeten worden, zoals een voorschot op de schadevergoeding.

letselschaderegeling, letselschade regeling, letsel schaderegeling

Bewijs verzamelen

Voor de letselschaderegeling is het belangrijk dat uw bewijs heeft waaruit blijkt hoe uw schade is ontstaan en wie deze heeft veroorzaakt. Bovendien moet u de omvang van uw schade bewijzen.

De aansprakelijkheid vaststellen

Er bestaat recht op een schadevergoeding als een ander aansprakelijk is voor de schade. Dit betekent dat er een wetelijke grondslag is voor de schadevergoeding. De aansprakelijkheid stellen we vast doordat de tegenpartij aansprakelijkheid erkent of met een uitspraak van een rechter. Voor de letselschaderegeling is het vaststellen van de aansprakelijkheid een belangrijke stap.

Als de aansprakelijkheid vaststaat, is het mogelijk een voorschot op de schadevergoeding te krijgen. Bijvoorbeeld om de lopende kosten te voldoen.

Vaststellen en berekenen van de schade

Schade berekenen we door alle schadeposten bij elkaar op te tellen. De berekening van bepaalde schadeposten, bijvoorbeeld inkomensschade of pensioenschade, vragen daarbij om extra aandacht. Een kleine verandering in een berekening van inkomensschade over een lange termijn maakt een groot verschil. Het is daarom verstandig om de berekening door een specialist te laten uitvoeren. .

Bij letselschade heeft u bovendien recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van levensvreugde. Voor de berekening vergelijken we soortgelijke schadegevallen. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de (negatieve) invloed van de schade op uw leven.

Onderhandelen of procederen

Bij een letselschaderegeling wordt slechts in uitzonderlijke gevallen geprocedeerd. Meestal wordt in onderhandelingen een regeling gesloten. In de procedure kan een deel van de letselschaderegeling aan de orde komen (bodemprocedure) of de rechter geeft een oordeel over een geschilpunt (deelgeschilprocedure).

Het vastleggen van de letselschaderegeling

Als er afspraken zijn gemaakt over de schade moeten deze worden vastgelegd. Dit doen we in een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk dat u alle gevolgen van de regeling overziet.

Een van de belangrijkste vragen is of partijen elkaar in de vaststellingsovereenkomst finale kwijting verlenen. Dit betekent dat de schadeclaim definitief is afgehandeld. Als u in de toekomst meer schade blijkt te hebben, is het fijn als u de letselschaderegeling kunt heropenen.

Advocaat letselschaderegeling

De hulp van een letselschadeadvocaat bij uw letselschaderegeling is meestal gratis. De tegenpartij betaalt namelijk de kosten die u maakt om uw schade te verhalen. Het bespreken van uw schade met een van onze specialisten geeft u direct inzicht in uw mogelijkheden.

Neem contact op om uw schadevergoeding te bespreken. Bel naar 0800 – 4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief