Als u armletsel oploopt door een ander heeft u vaak recht op een schadevergoeding.
Armletsel is vaak erg beperkend. Het normale gebruik van onze armen is belangrijk voor ons privé leven, gezinsleven en werk. Armletsel, zoals een gebroken arm, betekent dan ook vaak (tijdelijke en meestal gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Ook veel hobby’s, sporten en huishoudelijke taken zijn niet meer mogelijk. Dit betekent vaak minder inkomen, extra kosten en beïnvloedt de mogelijkheden om van het leven te genieten. Of wel door armletsel ontstaat soms veel letselschade.
Bij het afhandelen van deze nadelige gevolgen van letsel aan een arm schakelt u vaak kosteloos juridische bijstand in. Uw schade bestaat namelijk ook uit de kosten die u maakt om uw schade te claimen. De aansprakelijke veroorzaker betaalt daarom ook uw advocaatkosten. Als u wilt weten hoe het zit met uw recht op een schadevergoeding, neem dan vrijblijvend contact op. Wij horen graag wat u is overkomen en adviseren vaak direct wat verstandig is in uw geval.
Aansprakelijkheid armletsel
Voor het recht op een schadevergoeding stellen we de aansprakelijkheid vast. Dit betekent het aantonen van de wettelijke plicht van de veroorzaker om schade te betalen. Hiervoor is van belang hoe het letsel aan de arm ontstaat. In de meeste gevallen betaalt een werkgever schade als werknemers gewond raken tijdens het werk. De veroorzaker van een aanrijding betaalt ook vaak een schadevergoeding. Dit is anders als een voetganger of fietser armletsel oploopt. De wet beschermt deze groep verkeersdeelnemers. Bij een gebroken arm opgelopen tijdens een sport of spel gelden weer andere aansprakelijkheidsregels.
Gebroken arm
Een gebroken arm is een veel voorkomend voorbeeld van armletsel. De klachten en kenmerken van een gebroken arm bestaan vaak uit:
- Afname van de beweeglijkheid van de arm;
- Pijn in een beperkt gebied;
- De pijn verergert vaak bij het bewegen van de arm en druk of het aanraken van de arm;
- Door een breuk kan de vorm van een arm veranderen;
- Op de plaats van de fractuur ontstaan vaak zwellingen en vervorming;
- Beschadigde zenuwen in de arm kunnen zorgen voor tintelingen, gevoelloosheid of zelfs verlamming;
- Beschadigde bloedvaten leiden tot bloeduitstortingen/blauwe plekken;
- Een armbreuk kan een openbreuk zijn. Het bot steekt dan door de huid;
- Ook een sleutelbeenbreuk wordt vaak als armletsel of een armbreuk aangeduid.
Schadevergoeding armletsel en gebroken arm
De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten van een ongeluk. Schade bestaat bijvoorbeeld uit een kapotte telefoon, autoschade, maar ook uit inkomensschade. De kosten bestaan onder andere uit medische kosten (waaronder het eigen risico), maar ook uit kosten voor hulp in de huishouding, extra kinderopvang, een honden uitlaatservice en kosten voor woningonderhoud.
Als een slachtoffer bijdraagt aan het ontstaan van de eigen schade spreken we van eigen schuld. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken arm bij een aanrijding terwijl het slachtoffer geen gordel draagt of zelf te hard rijdt. De aansprakelijke partij betaalt daarom soms maar een deel van de schade.
De vergoeding bestaat naast schade en kosten uit smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed, ongemak, negatieve gevoelens en afname van plezier in het leven. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact van het letsel op het leven van het slachtoffer. Bekijk onze voorbeelden van smartengeld bij handletsel en armletsel voor meer inzicht in uw recht op smartengeld.
Meer informatie
Wilt u meer advies of uw schade vrijblijvend bespreken met een deskundige neem dan contact op. Het laten claimen van uw schade is vaak kosteloos. Bespreek uw mogelijkheden. Na een gesprek weet u vaak direct waar u staat. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of gebruik het onderstaande formulier als u wilt dat een specialist contact met u opneemt.