Soorten letselschade

Niet-aangeboren hersenletsel NAH

Niet aangeboren hersenletsel bestaat uit alle afwijkingen en beschadigingen van de hersenen na de geboorte. Niet-aangeboren hersenletsel heeft vaak vergaande gevolgen. Hersenletsel verandert mensen. Als het letsel ontstaat door toedoen van een ander of tijdens het werk bestaat er vaak recht op een vergoeding van schade.

We onderscheiden traumatisch en niet-traumatisch niet-aangeboren hersenletsel. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces buiten het lichaam. Bijvoorbeeld een aanrijding, een val of een klap. Denk bijvoorbeeld aan letsel als een hersenschudding, hersenkneuzing, hersenverscheuring, hersenbloeding of een schedelbasisfractuur. Niet-traumatische hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Bijvoorbeeld een infectie, beroerte of hersenschade door zuurstoftekort.

Niet-aangeboren hersenletsel NAH, schaddeclaim Niet-aangeboren hersenletsel NAH, schadevergoeding Niet-aangeboren hersenletsel NAH

Symptomen niet-aangeboren hersenletsel

Kenmerken en symptomen van niet-aangeboren hersenletsel zijn:

  • Verminderd bewustzijn of zelfs een comateuze toestand;
  • Vermoeidheid/verminderde belastbaarheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Gedragsverandering;
  • Afname van het denkvermogen;
  • Problemen met het geheugen;
  • Spieruitval;
  • Halfzijdige verlamming;
  • Verstoring van de waarnemingsvermogens (horen, zien, proeven, voelen, ruiken);
  • Ontbreken van inzicht in het eigen ziektebeeld.
  • Verlies van taal en spraakvermogen.

Niet-aangeboren hersenletsel familielid of naaste

Hersenletsel is ook voor de omgeving van het slachtoffer vaak zeer ingrijpend. Letsel aan de hersenen kan een mens veranderen. Gebrek aan inzicht in de verandering van het eigen gedrag maakt deze verandering voor de omgeving nog ingrijpender. Bij hersenletsel handelen we schade vaak af met een familielid of bekende van het slachtoffer.

NAH bij kinderen

Bij kinderen beïnvloedt niet-aangeboren hersenletsel vaak de ontwikkeling. De hersenen zijn immers nog niet volledig uitgegroeid. Ook licht hersenletsel kan daardoor ernstige en vergaande gevolgen hebben. Bij het afhandelen van de schade is het belangrijk alle mogelijke toekomstige omstandigheden goed af te wegen. Een goede regeling over zorg, begeleiding en kosten voorkomt toekomstige problemen. Begeleiding is bij het afhandelen van de schade belangrijk. Een schade behandelaar die voor u het overzicht bewaart en de schade tot in de details regelt, zorgt voor een zorgeloze vergoeding van uw schade.

Schadevergoeding niet-aangeboren hersenletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten die ontstaat door het NAH. Bijvoorbeeld medische kosten, medische hulpmiddelen, gemist inkomen, reis- en parkeerkosten en alle ander mogelijke kosten en schade. Leg uw schade goed vast. Dit voorkomt bewijsproblemen.

Bovendien bestaat er recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor leed, pijn, ongemak en afname van plezier in het leven. Dit noemen we de emotionele schade van het ongeval. De hoogte van de schade en de vergoeding is afhankelijk van de ernst en impact van het letsel.

Persoonlijk advies

Wilt u persoonlijk advies over letsel? Het bespreken van uw letsel helpt u vaak direct verder. Onze letselschade specialisten bespreken graag met u wat u is overkomen. Dit is gratis en vrijblijvend. Neem contact op met 0800-4455000 of stuur een e-mail naar info@hijink.com. Wilt u dat wij contact met u opnemen? Gebruik dan het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief