Verhoging leeftijdsgrens aansprakelijkheid voor minderjarigen

Ouders zijn op dit moment aansprakelijk voor de schade die hun kind van 15 jaar of jonger veroorzaakt. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil de leeftijdsgrens voor de aansprakelijkheid van ouders verhogen. Ouders zouden door de wetswijziging ook aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door kinderen van 16 of 17-jaar.

Als 16 of 17-jarigen schade veroorzaken zijn zij momenteel zelf aansprakelijk voor de schade. In de praktijk is het verhalen van schade op een 16 of 17-jarige echter bijzonder lastig. De minister wil daarom de aansprakelijkheid voor kinderen wijzigen.

Verhoging leeftijdsgrens aansprakelijkheid voor minderjarigen

Aansprakelijkheid 16 en 17-jarigen

Aansprakelijkheid betekent dat er een wettelijke plicht bestaat om schade te betalen. Aansprakelijkheid vaststellen is de eerste stap richting vergoeding van schade. Om de schade daadwerkelijk te verhalen moet de aansprakelijke partij genoeg geld/vermogen hebben om de schuld te voldoen. 16 en 17-jarigen blijken in de praktijk echter geen geld te hebben om de veroorzaakte schade te betalen. De aansprakelijkheid staat dan wel vast, maar een schadevergoeding blijft uit omdat de aansprakelijke partij niet kan betalen.

Doel wetswijziging aansprakelijkheid minderjarigen

Minister Dekker hoopt dat de wetswijziging zorgt dat ouders meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van minderjarige kinderen. Of de voorgestelde wijziging wordt aangenomen, moet blijken.

Bron: De Telegraaf

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief