Letselschade tegenpartij reageert niet


U liep letselschade op bij een ongeval, maar de tegenpartij reageert niet op uw verzoek om de schade te betalen. Wat kunt u in dat geval doen? Bij letselschade ontstaat regelmatig frustratie, omdat de tegenpartij niet reageert op een verzoek om schade te vergoeden. Hieronder treft u enige tips aan om succesvol uw letselschade te claimen als de tegenpartij niet reageert.

Een tegenpartij die niet reageert op uw verzoek om een letselschadevergoeding is frustrerend. Gelukkig kan een tegenpartij meestal alsnog worden bewogen om een reactie te geven. Bovendien is ook zonder reactie van de tegenpartij een procedure bij de rechtbank mogelijk. Omdat u in Nederland gratis gebruik maakt van de diensten van een letselschade advocaat is het bovendien mogelijk om de schaderegeling geheel uit handen te geven. Als de tegenpartij niet reageert is het verstandig de volgende stappen te zetten:

  • Schakel een letselschade advocaat in;
  • Neem contact op met uw verzekeraar;
  • Stuur per e-mail, post of op andere wijze een herinnering waarin u de wederpartij een redelijke termijn (14 dagen) geeft om alsnog te reageren;
  • Leg bewijs vast waaruit blijkt hoe u gewond raakte;
  • Maak een overzicht van al uw schade en kosten.

Letselschade tegenpartij reageert niet

Een schadevergoeding krijgen, begint met een aansprakelijkstelling. De aansprakelijkstelling is een mededeling aan de veroorzaker dat er aanspraak wordt gemaakt op een schadevergoeding. Geef in het verzoek om een schadevergoeding aan wanneer en hoe u gewond raakte en waaruit uw schade bestaat. Stuur eventueel een herinnering als de tegenpartij geen reactie geeft. Leg de communicatie met de tegenpartij altijd goed vast. Zo kunt u later aantonen welke stappen u ondernam om een schadevergoeding te krijgen.

Letselschade tegenpartij reageert niet

Gratis een letselschade advocaat inschakelen als uw tegenpartij niet reageert

In Nederland mag u bij letselschade een expert inschakelen om uw schade te regelen. De tegenpartij draagt hiervan de kosten. Het inschakelen van een deskundige is altijd een goed manier om een reactie van de tegenpartij af te dwingen. Uw tegenpartij reageert waarschijnlijk wel op een brief van een letselschade advocaat. Als uw tegenpartij niet reageert op onze brieven zetten wij voor u de stap naar de rechter.

Het belang van bewijs als uw tegenpartij niet reageert

Als de tegenpartij niet reageert, kan de schadeclaim altijd aan een rechter worden voorgelegd. Er is dus altijd een mogelijkheid om het recht op een schadevergoeding vast te (laten) stellen. Voor de schadeclaim is belangrijk dat er voldoende bewijs is om de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast te stellen. Daarnaast is het belangrijk om ook bewijs van de schade te verzamelen. U kunt hiervoor onder andere denken aan:

  • Doktersbezoek: Medische informatie is onmisbaar voor een succesvolle schadeclaim. Bezoek daarom altijd een dokter bij letselschade.
  • Foto’s;
  • Getuigenverklaringen;
  • Een ingevuld schadeformulier;
  • Een overzicht van uw schade en kosten inclusief bewijs zoals bonnen, facturen en betaalbewijzen.

Naar de rechter als wederpartij niet reageert

Uiteindelijk kan de stap naar de rechter worden gezet als een tegenpartij niet reageert. In veel gevallen is dit echter niet nodig, omdat het inschakelen van een letselschade deskundige een wederpartij meestal beweegt tot het geven van een reactie op een aansprakelijkstelling.

Laat uw letselschade kosteloos afhandelen

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.P.H. van Maanen Winters
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief