Letselschade

Letselschadevergoeding

Woningaanpassing bij letselschade

Woningaanpassing bij letselschade: De letselschadevergoeding bestaat mede uit kosten voor woningaanpassing. Als u als gevolg van een ongeluk uw woning moet aanpassen, heeft u recht op een vergoeding.

Blijvend letsel zorgt soms voor blijvende beperkingen. De vergoeding van letselschade compenseert de gevolgen van een ongeluk. De aansprakelijke veroorzaker betaalt daarom ook kosten die nodig zijn om uw leven te leven. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld extra kosten van duurdere vakanties, maar ook kosten voor aanpassingen aan voertuigen, werkplekken en woningen. Bij woningaanpassing denkt u bijvoorbeeld aan kosten voor het rolstoeltoegankelijk en -vriendelijk maken van een woning, het plaatsen van een traplift of douche- en toiletvoorzieningen.

De aansprakelijke partij betaalt ook kosten voor het aanpassen van een tuin. Denk bijvoorbeeld aan het rolstoeltoegankelijk maken van een tuin.

Als woningaanpassing niet mogelijk of te duur is, moet u helaas verhuizen. Bijvoorbeeld als u in een rolstoel zit en u in een flat woont zonder lift. U heeft in dat geval recht op een vergoeding voor verhuiskosten en herinrichtingskosten. U heeft in dat geval bovendien recht op een gelijkwaardige woning.

Woningaanpassing

De persoonlijke situatie bepaalt welke aanpassingen van een woning noodzakelijk zijn. U kunt bij woningaanpassing door letselschade bijvoorbeeld denken aan:

  • het verwijderen van drempels;
  • het breder maken van de deuren;
  • (licht)schakelaars op zithoogte;
  • een lichtflitsbel voor mensen met een gehoorschade;
  • het aanpassen van de keuken;
  • badlift;
  • douchestoel;
  • toiletverhoger;
  • andere badkamer voorzieningen;
  • elektrische deuropeners.

Alleen het verhalen van redelijke kosten voor voorzieningen en aanpassingen in en aan een woning is mogelijk. Voorafgaand aan het maken van kosten is het verstandig om duidelijkheid te hebben over de vergoeding. Bespreek kosten altijd eerst met de aansprakelijke verzekeraar. Zo voorkomt u dat u kosten maakt die de verzekeraar niet betaalt.

woningaanpassing bij letselschade, koste woningaanpassing claimen, schadevergoeding woningaanpassing

Woningaanpassing op grond van de WMO en zorgverzekering

Ook de gemeente betaalt op grond van de WMO in sommige gevallen de kosten van woningaanpassing. De grondslag van de WMO is dat de gemeente de goedkoopste adequate voorziening betaalt. Bepaalde voorzieningen vallen bovendien onder de zorgkosten die een zorgverzekering vergoedt. De dekking die een zorgverzekeraar biedt, blijkt uit de voorwaarden. De kosten die de verzekering dekt zijn vaak beperkt. Een voorziening van een aansprakelijke verzekeraar verschilt soms van de vergoeding vanuit de WMO of zorgverzekering.

Schadebeperkingsplicht

Slachtoffers moeten schade beperken dit noemen we de schadebeperkingsplicht. De plicht bestaat soms ook uit het aanspreken van andere voorzieningen om schade te verhalen. Het slachtoffer moet daarom soms een vergoeding van de gemeente (WMO) of een zorgverzekeraar vragen. Het is wel belangrijk dat de vergoeding van de schade volledig en rechtvaardig is. Ook als schade is erkend, is de hulp van een deskundige daarom belangrijk. De aansprakelijke verzekeraar betaalt het liefst zo weinig mogelijk. De hulp van een ervaren deskundige zorgt dat u krijgt waar u recht op heeft.

Kosten woningaanpassing claimen

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over het claimen van kosten voor woningaanpassing. Bel naar ons gratis nummer 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief