Letselschade

Schade claimen bij tegenpartij

Om schade te claimen bij uw tegenpartij moet u aantonen hoe uw schade ontstond en waaruit uw schade bestaat.

De bewijslast om succesvol schade te claimen bij de veroorzakende tegenpartij bestaat uit bewijs van de oorzaak en de omvang van de schade.

Om uw letsel schade te laten claimen bij een tegenpartij schakelt u gratis een letselschade advocaat in. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Schade claimen bij tegenpartij in de praktijk

Om schade te claimen bij een tegenpartij stelt u de tegenpartij aansprakelijk. De tegenpartij aansprakelijk stellen betekent dat u (aangetekend en schriftelijk) vraagt om uw schade te vergoeden. Partijen onderhandelen vervolgens over de schade. Sluiten partijen geen overeenkomst dan kan de zaak aan een rechter worden voorgelegd. De aansprakelijkstelling wordt meestal afgehandeld door een verzekeraar.

De meeste schade die mensen claimen bij een tegenpartij ontstaat door verkeersongevallen. Voor het claimen van schade is het soort schade niet belangrijk. Voor schade aan goederen, zoals autoschade, en schade door verwonding (letselschade) gelden dezelfde regels. De grondslag voor de schadeclaim kan wel verschillen. Bijvoorbeeld een onrechtmatige daad, werkgeversaansprakelijkheid, aansprakelijkheid van de bezitter van een dier of opstal of aansprakelijkheid op grond van een overeenkomst.

Aandachtspunten schade claimen bij tegenpartij

Om schade te claimen bij een tegenpartij is bewijs nodig. Bewijs van het ontstaan van de schade en de omvang van de schade. U vergroot uw kans op een letselschadevergoeding door de volgende bewijsmaterialen te verzamelen:

 • Bezoek altijd een dokter (een doktersverslag bewijst welk letsel er ontstond en wanneer het ontstond);
 • Foto’s van de situatie en van de schade;
 • Getuigenverklaringen (noteer direct na een ongeval de contactgegevens);
 • Schakel als dat nodig is de politie in (de politie stelt een proces-verbaal op);
 • Vul samen met de tegenpartij het schadeformulier in (na een verkeersongeluk);
 • Bewaar bewijs van kosten en schade (bonnetjes, rekeningen, betaalbewijze, kilometer overzicht, etc. );
schade claimen bij tegenpartij

Autoschade claimen bij tegenpartij

Bepaalde autoverzekeringen geven recht op hulp bij het claimen van schade na een verkeersongeval. Bijvoorbeeld de all risk autoverzekering of WA beperkt casco autoverzekering. Ook als uw eigen verzekeraar uw schade niet betaalt, is overleg met uw verzekeraar dus verstandig en een goede eerste stap om uw schade te claimen. Lees ook de polisvoorwaarden van uw verzekering goed na. Een andere mogelijkheid waar veel mensen gebruik van maken om autoschade te laten claimen bij een tegenpartij is de rechtsbijstandverzekering.

Bij autoschades onder de € 500,– is een schade-indicatie van een schadeherstelbedrijf of een garage vaak voldoende om een schadevergoeding te krijgen. Bij schade boven de € 500,– stelt een schade-expert meestal de omvang van de schade vast.

Arbeidsongeval schade claimen bij tegenpartij

Bij een arbeidsongeval betaalt de werkgever vrijwel altijd de schade. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Werknemers moeten veilig werken. Als letsel of schade ontstaat tijdens het werk, bewijst de werkgever dat aan de zorgplicht is voldaan. Dit bewijs leveren is moeilijk voor de werkgever. De werknemer kan daarom vaak zijn schade succesvol claimen bij de tegenpartij.

Schade claimen bij de tegenpartij betekent bij een arbeidsongeval niet direct een conflict met de werkgever. Bij onze werkzaamheden houden wij rekening met de band tussen werknemer en werkgever. In de praktijk blijft de band tussen werknemer en werkgever hierdoor goed.

Verzekeraar als tegenpartij

De tegenpartij bij een schadeclaim is meestal een verzekeraar. Verzekeraars wijzen schadeclaims graag af. Om succesvol schade te claimen bij een tegenpartij is het inschakelen van een belangenbehartiger verstandig. Met een belangenbehartiger gaat u een gelijke strijd aan met de verzekeraar.

Maak een afspraak

Door uw letsel te bespreken met een specialist weet u snel waar u staat. Neem contact op. Bespreek uw letsel of maak een afspraak. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 0800- 4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contact formulier

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief