Soorten letselschade

Zenuwletsel

U krijgt een schadevergoeding voor zenuwletsel als een ander uw zenuwletsel veroorzaakt. Na een arbeidsongeval of verkeersongeluk met zenuwletsel heeft u mogelijk recht op vergoeding van schade.

Een zenuw is een antenne die boodschappen opvangt en doorgeeft. Zenuwen hebben een motorische of een sensibele functie. Zenuwen zorgen dat we voelen of sturen spieren aan. Beschadiging van zenuwen veroorzaakt letselschade. Bijvoorbeeld medische kosten, maar ook inkomensverlies. Deze kosten zijn verhaalbaar. Of schade verhaal mogelijk is, hangt af van de manier waarop letsel ontstaat.

Ontstaan zenuwletsel

Zenuwletsel ontstaat bijvoorbeeld door snijwonden (bijvoorbeeld door het breken van een autoruit bij een aanrijding), crushletsel, bijtwonden en scheurwonden (bijvoorbeeld door een hondenbeet). Ook bij arbeidsongevallen, verkeersongelukken en door een medische fout (bijvoorbeeld door een ontsteking of bestraling) kan zenuwletsel ontstaan.

Ook bij brandwonden raken soms zenuwen beschadigd. Bij diepe brandwonden ervaart het slachtoffer soms geen pijn. De zenuwen die pijnprikkels doorgeven zijn in dat geval door de brandwond beschadigd.

De plexus is een zenuwknooppunt in onze schouder. Plexusletsel is een veel voorkomende vorm van zenuwschade.

zenuwletsel, schadevergoeding zenuwletsel, aansprakelijkheid zenuwletsel, zenuw letselschade

Gevolgen zenuwletsel

Zenuwen hebben twee functies. Het aansturen van de spieren en het voelen. Zenuwletsel leidt daarom tot verlies van gevoel/gevoelloosheid of tot verlies van spierfunctie. Motorische zenuwen sturen spieren aan. Verlies van spierfunctie leidt tot verzwakking en zelfs verlamming. Als letsel de aansturing van spieren beperkt, neemt de spiermassa af (spieratrofie). Waardoor ook de spierkracht afneemt.

Perifere zenuwen en het centraal zenuwstelsel

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit alle zenuwen die te maken hebben met de hersenen en het ruggenmerg. Alle andere zenuwen noemen we het perifere zenuwstelsel. Beschadiging van perifere zenuwen noemen we perifeer zenuwletsel.

Zenuwletsel schadevergoeding

De schadevergoeding bij zenuwletsel bestaat uit alle kosten en schade. Bijvoorbeeld inkomensschade als u door letsel (tijdelijk) niet of minder werkt, medische kosten, reis- en parkeerkosten, kosten van huishoudelijke hulp, studievertraging en alle andere kosten.

De aansprakelijke partij betaalt daarnaast smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor pijn, leed, ongemak, afname van levensvreugde en andere emotionele schade. De hoogte is afhankelijk van de ernst van het letsel en de beïnvloeding van het leven door het letsel.

Persoonlijk advies

Als u of een familielid letsel oploopt, is het bespreken van de schade met een specialist altijd verstandig. Ook als u uw schade niet door ons laat afhandelen, helpen wij u graag verder. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000 of stuur een e-mail naar info@hijink.com. Gebruik het onderstaand contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief