Elektrische fiets en speed-pedelec

In korte tijd is de elektrische fiets niet meer weg te denken uit het Nederlandse verkeer. Ongevallen met e-bikes en speedpedelecs komen daardoor ook steeds vaker voor. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval?

Uit cijfers van de ANWB blijkt dat dodelijke ongevallen met een elektrische fiets inmiddels meer voorkomen dan dodelijke ongevallen met een snorfiets. Bij een kwart van alle fietsongevallen is volgens het CBS een elektrische fiets betrokken. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeluk met een elektrische fiets en de aansprakelijkheid bij een ongeluk met een speed-pedelec?

Letselschade bij een ongeval met een elektrische fiets

Door trap ondersteuning is de snelheid van een elektrische fiets hoger dan de snelheid van een normale fietser. De maximum snelheid van een speed-pedelec is zelfs 45 km uur. Bij veel ongevallen met een elektrische fiets ontstaat letselschade. Onder omstandigheden is een ander aansprakelijk voor de schade en kan de schade van een ongeval met een elektrische fiets verhaald worden op een aansprakelijke partij.

Elektrische fietsen vallen uiteen in twee categorieën: de normale elektrische fiets of e-bike en de speed-pedelec. Voor beide soorten gelden andere aansprakelijkheidsregels.

ongeluk elektrische fiets, aansprakelijkheid elektirsche fiets, letselschadde elektrische fiets, letselschade e-bike, letselschade speed-pedelec, aansprakelijkheid speed pedelec, aansprakelijkheid ebike, ongeluk e-bike, ongeluk speed pedelec

De normale elektrische fiets

  • De fiets werkt doormiddel van trap ondersteuning. Om vooruit te komen is trappen noodzakelijk;
  • De trapondersteuning is begrenst op 25 kilometer per uur;
  • De motor van de fiets levert maximaal 250 watt aan vermogen.

Voor de ‘normale’ elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets:

  • Er is geen rijbewijs nodig;
  • Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is niet verplicht;
  • Er is geen kenteken nodig;
  • Geen minimumleeftijd;
  • Verplicht rijden op het fietspad of het fiets/bromfietspad;
  • Een helm is niet verplicht.

De speed pedelec

  • De trapondersteuning is begrenst op 45 kilometer per uur.
  • De motor van de speed pedelec levert maximaal 4000 watt aan vermogen.

Voor speed-pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen:

  • Op de rijbaan is de maximum snelheid 45 kilometer per uur;
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.

Daarnaast geldt voor de speed pedelec:

  • Minimaal 16 jaar;
  • In bezit van een bromfietsrijbewijs (type AM);
  • Een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016);
  • Een gele bromfietskentekenplaat achterop de speed-pedelec is verplicht;
  • Een wettelijke aansprakelijkheid verzekering (WA) is verplicht.

Aansprakelijkheid ongeval elektrische fiets

De aansprakelijkheid voor een elektrische fiets is hetzelfde als de aansprakelijkheid voor een gewone fiets. Dit betekent dat verkeersdeelnemers op een elektrische fiets worden beschermd als zwakke verkeersdeelnemers door artikel 185 Wegenverkeerswet. Bij aanrijding door of met een motorvoertuig is de bestuurder van het motorvoertuig voor ten minste 50 % aansprakelijk als het slachtoffer 14 jaar of ouder is. De schadevergoeding is daarnaast afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De door de beide weggebruikers gemaakte verkeersfouten spelen een doorslaggevende rol bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Aanrijding kind op elektrische fiets

Voor kinderen jonger dan 14 jaar geldt dat zij bij aanrijding op een elektrische fiets door een motorvoertuig recht hebben op vergoeding van 100 % van hun schade.

Opzet of overmacht

De aansprakelijkheidsregel betreffende fietsers en andere ‘zwakke’ verkeersdeelnemers, waaronder de elektrische fietsers kan worden doorbroken bij opzet of overmacht. De bewijslast betreffende opzet of overmacht ligt bij de bestuurder van het motorvoertuig. In de praktijk blijkt dat opzet of overmacht zeer lastig aan te tonen is.

ongeluk elektrische fiets, aansprakelijkheid elektirsche fiets, letselschadde elektrische fiets, letselschade e-bike, letselschade speed-pedelec, aansprakelijkheid speed pedelec, aansprakelijkheid ebike, ongeluk e-bike, ongeluk speed pedelec

Aansprakelijkheid ongeval speed pedelecs

De aansprakelijkheid bij een ongeval met een speed pedelec zal per geval beoordeelt moeten worden. Met name de gemaakte verkeersfouten zijn daarbij van groot belang. Aan de hand van de aansprakelijkheidsregels zal beoordeeld worden welke bestuurder van een speed pedelec welk deel van de schade draagt.

Aanrijding speed pedelec met fietser of wandelaar

Voor de speed pedelec gelden geen speciale aansprakelijkheidsregels. Voor de wandelaar en fietser, waaronder de elektrische fietser, geldt dat bij een aanrijding of ander ongeval tenminste 50 % van de schade vergoed wordt door de berijder van een speed-pedelec. Als het slachtoffer jonger is dan 14 jaar dient 100 % van de schade vergoed te worden.

Contact

Bespreek uw letselschade met een specialist. Hijink Advocaten helpt letselschadeslachtoffers sinds 1995 om een duurzame en rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Bel 0800 – 4455000 of vul het onderstaande contactformulier in om contact op te nemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief