Letselschade

Artikel 185 WVW Wegenverkeerswet

Onterecht beroep op artikel 185 WVW

Een onterecht beroep op artikel 185 WVW komt vaak voor. Als een zwakke verkeersdeelnemer geen schade heeft is een beroep op artikel 185 WVW niet mogelijk.

U heeft schade door een verkeersfout van een voetganger of fietser. De verzekeraar van uw tegenpartij beroept zich op artikel 185 WVW en vraagt u om aan te tonen dat er sprake was van overmacht. Maar is dit beroep op artikel 185 WVW terecht?

Regelmatig wordt bij letselschade een beroep gedaan op artikel 185 WVW zonder dat de zwakke verkeersdeelnemer schade heeft. Artikel 185 WVW is alleen van toepassing als een motorrijtuig schade veroorzaakt. Als alleen het motorrijtuig of de bestuurder hiervan zelf schade oploopt, hoeft de bestuurder dus geen overmacht aan te tonen. De bestuurder kan zijn volledige schade verhalen op de zwakke verkeersdeelnemer die een verkeersfout maakte.

Gratis advies en rechtshulp bij letselschade

Nationaal Keurmerk Letselschade logo
Hijink Advocaten is lid van het Nationaal Keurmerk Letselschade

Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Motorrijtuig dat schade toebrengt

    Artikel 185 WVW bevat een vereiste waarmee niet iedereen bekend is. Het artikel is namelijk alleen van toepassing als de ‘zwakke verkeersdeelnemer’ (fietser of voetganger) schade heeft.

    Artikel 185 WVW lid 1:
    Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.

    Geen schade geen artikel 185 WVW

    Als een voetganger of fietser betrokken is bij een ongeval doen verzekeraars namens de fietser of voetganger vaak een beroep op artikel 185 WVW. De verzekeraar neemt dan het standpunt in dat de schade van de automobilist, motorrijder, scooterrijder etc, niet vergoed hoeft te worden omdat artikel 185 WVW van toepassing is. Dit gebeurt ook regelmatig in gevallen waarbij de voetganger of fietser zelf geen schade heeft. Uit lid 1 volgt echter dat artikel 185 WVW alleen van toepassing is als de voetganger of fietser zelf schade heeft.

    Voorbeeld onterecht beroep op artikel 185 WVW

    Een goed voorbeeld van een onterecht beroep op artikel 185 WVW is een scooterrijder die valt bij het uitwijken voor een fietser die een verkeersfout maakt. De scooterrijder stelt de fietser aansprakelijk. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de fietser beroept zich vervolgens op artikel 185 WVW en stelt dat de scooterrijder moet aantonen dat er sprake was van overmacht. Maar als de fietser zelf geen schade oploopt, is een beroep op artikel 185 WVW niet mogelijk. De scooterrijder kan daarom zijn volledige schade verhalen op de fietser.

    Onterecht beroep 185 WVW

    Artikel 185 niet van toepassing

    Loopt de voetganger of fietser geen schade op dan kan er bij een aanrijding met een motorrijtuig geen beroep op artikel 185 WVW worden gedaan. Dit betekent dat de bestuurder van het motorrijtuig geen overmacht hoeft aan te tonen. Op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad) kan de bestuurder van het motorrijtuig de volledige schade claimen.

    Bespreek uw schadevergoeding

    Onze specialisten geven u direct een goed idee van uw mogelijkheden. Gratis advies over de haalbaarheid van uw zaak helpt u verder. Bovendien kunt u uw schade meestal gratis laten claimen. De kosten gaan ook niet van uw schadevergoeding af. Wij helpen u graag verder. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

      Uw naam
      Uw telefoonnummer
      Uw e-mailadres

      Onze specialisten

      mr. drs. E.S.M. Timmermans
      mr. O.A.M. Hijink
      mr. R. Bockhoven
      mr. M.A. Visser
      mr. E.G.M. Driessen
      mr. M.K. Herngreen

      Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

      Test het hier!

      Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
      HIJINK Advocaten