Soorten letselschade

Hoofdletsel

U krijgt een schadevergoeding als uw hoofdletsel door een ander is veroorzaakt. Deze aansprakelijke tegenpartij betaalt uw letselschade door hoofdletsel.

Hoofdletsel leidt mogelijk tot lichamelijke klachten, emotionele klachten, cognitieve klachten en gedragsveranderingen.

Hoofdletsel na val

Veelvoorkomend hoofdletsel is letsel na een val. Bijvoorbeeld een hersenschudding (commotio cerbri), een hersenkneuzing (contusio cerbri) of een breuk in het schedelbot (schedelbasisfractuur).

Hersenletsel dat na de geboorte ontstaat noemen we niet aangeboren hersenletsel (NAH). Inwendig hoofdletsel noemen we ook intracraniaal letsel. Cranium is een ander woord voor schedel. Intracraniaal letsel is dus letsel binnen het cranium (de schedel). Bij een klap op het hoofd, botsing of val beoordelen artsen het risico op intracraniële complicatie. Met intracraniële complicaties bedoelen we dat de kracht van het ongeval in de schedel schade veroorzaakt.

Uiteraard is letsel aan het hoofd vaak ook extern. Verwondingen tussen de haargrens en de kaaklijn noemen we aangezichtsletsel of gelaatsverwonding. Denk hierbij in ernstige gevallen aan een gebroken neus of gebroken kaak.

Hoofdletsel, schadevergoeding hoofdletsel, aansprakelijkheid hoofdletsel

Aansprakelijkheid hoofdletsel

De wet bepaalt dat de veroorzaker schade betaalt. Hoofdletsel ontstaat vaak door verkeersongevallen en arbeidsongevallen. Ook een hondenbeet kan tot letsel aan het hoofd leiden. De veroorzaker van een verkeersongeval, de werkgever van een werknemer met letsel aan zijn hoofd of bijvoorbeeld een hondeneigenaar betaalt in dat geval de letselschade.

Het slachtoffer moet de aansprakelijkheid en schade bewijzen. Leg daarom alle informatie over het ongeval en uw schade goed vast. Zorg dat u zo snel mogelijk weet welke bewijsstukken en informatie u nodig heeft.

Symptomen

Symptomen van hoofdletsel zijn onder andere:

  • Hoofdpijn;
  • Verwardheid;
  • Misselijkheid, duizeligheid en braken;
  • Evenwichtsproblemen;
  • Dubbel of slecht zicht;
  • Toegenomen gevoeligheid voor licht of geluid;
  • Gedragsveranderingen;
  • Bloed of vocht uit neus, mond, oor;
  • Blauwe verkleuring rond de ogen (zogenaamd brilhematoom).

Schadevergoeding hoofdletsel

De letselschadevergoeding bij hoofdletsel bestaat uit alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van het letsel. Mogelijke schadeposten zijn bijvoorbeeld een verlies aan verdienvermogen, kosten voor kinderopvang, hulp in de huishouding, hulp bij woning- en tuinonderhoud en een groot aantal andere schadeposten.

Daarnaast heeft het slachtoffer recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn, het leed, ongemak en alle andere negatieve gevoelens die ontstaan door het letsel. Aangezichtsletsel is vaak ook cosmetisch. Het hoofdletsel is duidelijk zichtbaar. Dit lijkt vaak tot psychische klachten zoals onzekerheid en depressiviteit. Bij het berekenen van het smartengeld houden we hier rekening mee.

Hulp bij letselschade

Wij handelen schade af. Dit bekent dat wij de schade van onze cliënten van A tot Z regelen. Vaak is dit kosteloos voor cliënten. Zorg dat u vandaag nog weet waar u recht op heeft. Neem contact op. Een eerste gesprek is bovendien altijd gratis. Bel 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief