Slapend dienstverband na langdurige ziekte verboden door Hoge Raad

Slapend dienstverband na langdurige ziekte. Na twee jaar ziekte hoeft de werkgever het loon van de zieke werknemer niet meer door te betalen. Als de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte in stand blijft om te voorkomen dat aan de zieke werknemer een transitievergoeding moet worden betaald, noemen we dit een slapend dienstverband.

De rechtbank Limburg verzocht de Hoge Raad om aan te geven of slapende dienstverbanden zijn toegestaan. De Hoge Raad oordeelt dat een werknemer met een slapend dienstverband ontslagen moet worden als hij daarom verzoekt.

Slapend dienstverband, transitievcergoeding, ontslag na langdurige ziekte, zieke werknemer

De Advocaat Generaal bij de Hoge Raad concludeerde in september 2019 dat slapende dienstverbanden verplicht moeten worden beëindigt als de werknemer daarom verzoekt. De Hoge Raad volgt het advies van de Advocaat-Genreaal. Goed werkgeverschap vereist dat niet voor een slapend dienstverband mag worden gekozen om het betalen van een transitievergoeding te voorkomen.

Slapend dienstverband na langdurige ziekte

In het arrest van de Hoge Raad wordt ook gewezen op de mogelijkheid van de werkgever om een compensatie voor een te betalen transitievergoeding te vragen bij het UWV. Werknemers hebben geen doorslaggevend financieel belang bij een slapend dienstverband.

Met dit arrest komt een einde aan de onduidelijkheid die bestaat over het slapend dienstverband.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Juridisch advies arbeidsrecht advocaat

  Het is belangrijk als werkgever en werknemer goed bedacht te zijn op de situatie van een slapend dienstverband na langdurige ziekte.
  Laat u altijd voorlichten door een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat. HIJINK Advocaten en Nijmegen en Arnhem staan u graag met raad en daad bij in het arbeidsrecht. Een eerste kort (telefonisch) advies is vrijblijvend en verplicht u tot niets. Bel 0800-4455000

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief