De Rotterdamse schaal: nieuwe methode smartengeldberekening

De Rotterdamse schaal is een wetenschappelijk onderzoek waarbij letsels in een schaal worden ingedeeld om het berekenen van smartengeld eenvoudiger en uniformer te maken.

Smartengeld wordt niet berekend, maar geschat aan de hand van bedragen die in andere soortgelijke zaken zijn betaald. In de praktijk zien we dat voor hetzelfde soort letsel niet altijd hetzelfde bedrag wordt toegekend.

rotterdamse schaal

Volgens de bedenkers van de Rotterdamse schaal is het huidige systeem van smartengeld berekening te ingewikkeld. Hiervoor gebruiken we de ANWB Smartengeldgids. Dit is een boek met smartengeld voorbeelden. De Smartengeldgids geeft weinig informatie en het vinden van soortgelijke schadegevallen is daarom lastig. Daarbij is ook belangrijk dat rechters lang niet altijd gemotiveerd omschrijven hoe het smartengeld is berekend.

De Rotterdamse schaal is bedacht door mr. dr. M.R. (Marnix) Hebly en prof. mr. S.D. (Siewert) Lindenbergh van de Erasmus universiteit. De bedenker vergelijkt de huidige smartengeld berekening met ezeltje prikje: ‘je weet nooit waar je uitkomt’. Door letsels in te delen op een schaal en hieraan bedragen te verbinden, moet de Rotterdamse schaal smartengeld berekening eenvoudiger en uniformer maken.

Bronnen: www.rotterdamseschaal.nl en www.magazine.advocatenblad.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief