Jaarverslag Nederlandse Arbeidsinspectie 2021

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar jaarverslag over het jaar 2021 uitgebracht.

Het aantal arbeidsongevallen is afgenomen in 2021. Het aantal dodelijke slachtoffers is echter niet gedaald. De meeste ongelukken gebeurden zoals gebruikelijk in de sectoren industrie, bouw, handel en vervoer en opslag.

Afname aantal gemelde arbeidsongevallen 2021

Uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie 2021 blijkt dat de Inspectie in 2021 3.482 meldingen ontving. Dit is 5% minder dan in 2020 en 18% minder dan in 2019. De Inspectie onderzocht 2.038 ongevallen. De afname van het aantal meldingen is verklaarbaar door de coronamaatregelen. In 2021 was, in tegenstelling tot 2020, het hele jaar sprake van coronamaatregelen. Dit verklaart mogelijk dat het aantal meldingen in 2021 daalde ten opzichte van 2020.

Jaarverslag Nederlandse Arbeidsinspectie 2021

Dodelijke arbeidsongevallen 2021

Bij 58 dodelijke ongevallen zijn in 2021 60 mensen overleden. Twee maal overleden twee personen bij 1 ongeluk. Dit aantal is vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Dat het aantal meldingen afnam, maar het aantal dodelijke ongevallen niet, komt waarschijnlijk doordat vooral in ‘minder gevaarlijke’ sectoren minder ongelukken gebeurden. Denk bijvoorbeeld aan de door corona tijdelijk gesloten sectoren zoals de horeca, kunst en cultuur en sport en recreatie.

Niet gemelde arbeidsongevallen

De Arbeidsinspectie gebruikt voor niet gemelde arbeidsongevallen de term ondermeldingen. Volgens de Arbeidsinspectie wordt iets meer dan 50% van de arbeidsongevallen niet gemeld. Het niet melden van arbeidsongevallen is een van de aandachtspunten van de Inspectie voor het komende jaar.

Overleg met een letselschade advocaat

De afhandeling van een arbeidsongeval is helaas nog te vaak een strijd tussen een werkgever en werknemer. Voor werknemers is het na een arbeidsongeval verstandig om een specialist in te schakelen. Juridische bijstand bij het verhalen van letselschade is bovendien meestal gratis. Neem contact op om uw rechten en mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief