‘Geen ambtshalve vermindering inkomstenbelasting letselschadevergoeding’

De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst ziet een arrest van 25 maart 2022 als nieuwe jurisprudentie en niet als een nadere uitleg. Verzoeken om ambtshalve vermindering zullen daarom worden afgewezen.

Dit blijkt uit een reactie van de staatssecretaris op Kamervragen. Op 25 maart 2022 oordeelde de Hoge Raad dat een letselschadevergoeding alleen loon is als de werkgever een hogere schadevergoeding betaalt dan de werkgever op grond van de aansprakelijkheid verschuldigd is. Het arrest lijkt een nadere uitleg te geven van de regels uit het Smeerkuilarrest. Dit zou betekenen dat het vragen van een ambtshalve wijziging binnen 5 jaar tot een teruggave zou moeten leiden. De staatsecretaris ziet dit echter anders zo blijkt uit zijn reactie op Kamervragen.

Op 14 april 2022 beschreven wij op deze website het arrest waarin de Hoge Raad bepaalde dat een schadevergoeding geen loon is als de werkgever alleen de aansprakelijkheid erkent.

Geen ambtshalve vermindering inkomstenbelasting letselschadevergoeding

Staatssecretaris beantwoordt Kamervragen

De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst ziet het arrest van de Hoge Raad als nieuwe jurisprudentie. Verzoeken om ambtshalve vermindering zullen daarom worden afgewezen:

“Ik ben van mening dat sprake is van nieuwe jurisprudentie. De Hoge Raad heeft als toevoeging op de eerder genoemde oudere rechtspraak een nieuw vereiste geformuleerd; de uitzondering van ‘bijzondere omstandigheden’ (wel loon) wordt beperkter dan voorheen uitgelegd. De Hoge Raad maakt naar mijn oordeel dus een omslag ten opzichte van het Smeerkuilarrest uit 1983.”

Neem contact op

heeft u vragen naaar aanleiding van het bovenstaande of het arrest van de Hoge Raad neem dan contact op. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek.

Bron: Rijksoverheid.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief