Aansprakelijkheid bij vliegtuigramp en ongevallen

Aansprakelijkheid bij vliegtuigramp en ongevallen voor letselschade en overlijdensschade.

Ondanks dat vliegen een bijzonder veilige vorm van vervoer is, komen vliegtuigrampen regelmatig voor. Omdat er steeds meer gevlogen wordt, moet ook rekening worden gehouden met vliegtuigongevallen.

In beginsel bepaalt de internationale regelgeving wie aansprakelijk is voor de dood of het letsel van vliegtuigpassagiers bij een vliegtuigramp, noodlanding of andere vliegtuigongevallen. Maar ook geldt ten aanzien van de slachtoffers met letselschade of de nabestaanden van slachtoffers dat de vliegtuigmaatschappij risico aansprakelijk is: dat wil zeggen de vliegmaatschappij is aansprakelijk voor de letselschade en overlijdensschade van de slachtoffers en diens nabestaanden van een dergelijke ramp. Dit staat los van de vraag wie schuldig is aan het vliegtuigongeluk.

Aansprakelijkheid bij vliegtuigramp

Wie is er aansprakelijk voor de schade en waar hebben slachtoffers of nabestaanden recht op? Er kan sprake zijn van een begrensde schadevergoeding als blijkt dat de vliegtuigmaatschappij geen verwijt treft. Soms is het ook mogelijk dat de reisorganisatie en de fabrikant van het vliegtuig aansprakelijk is.

Aansprakelijkheid bij vliegtuigramp

Naast lichamelijk letsel ondervinden veel slachtoffers psychische gevolgen van een vliegtuigongeluk. Soms is er sprake van een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS). In verdragen en voorwaarden van de vliegmaatschappij of het reisburo kan worden bepaald dat alleen schade als gevolg van lichamelijk letsel wordt vergoed. Hierbij is ook relevant hoe de aansprakelijkheid van de vliegmaatschappij, de fabrikant, productiefout en/of ontwerper is tot stand gekomen.

Schade door noodlanding of vliegtuigongeluk

Gelukkig worden veel vliegtuigrampen voorkomen door tijdig signaleren van een probleem, of blijft het bij een noodlanding met beperkte (letsel)schade. Wel wordt vaak goed onderzocht wat de reden was van de crash, botsing of noodlanding. Dit betekent dat er ook verschillende partijen aansprakelijk kunnen zijn voor de schade, dit naast de risico aansprakelijkheid van de vliegtuigmaatschappij.

Ernstige vliegtuigrampen uit het verleden zijn:

  1. Faro-vliegramp, Portugal, 21 december 1992
  2. Hercules-vliegramp, Eindhoven, 15 juli 1996
  3. Turkish Airlines-vliegramp, Schiphol, 25 februari 2009
  4. Afriqiyah Airways-vliegramp, Tripoli, 12 mei 2010
  5. Noodlanding Royal Air Maroc, 6 juni 2010
  6. Malaysia Airlines 8 maart 2014

Vragen over de gevolgen van een vliegtuigramp?

Als slachtoffer van een vliegramp komt er veel op u af. Een advocaat van HIJINK Letselschade Advocaten helpt u graag. Wilt u advies of uw vraag voorleggen aan een advocaat of letselschadespecialist? Bel ons 0800-4455000 of laat uw gegevens achter op het contactformulier en wij bellen u.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief